Најновији детаљи афере која тресе МСП: Дачић оставио дипломатски пасош трговцу оружјем иако је уплетен у светске афере

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Скандал: Тешић још увек има повлашћену путну исправу коју му је дао бивши министар Иван Мркић. Актуелни шеф дипломатије је некима одузео овај документ, али је овај бизнисмен остао на списку.

Kонтроверзни трговац оружјем Слободан Тешић и даље има дипломатски пасош! Министар спољних послова Ивица Дачић претходних година одузео је многима ову повлашћену путну исправу, али се на том списку непожељних није се нашао овај контроверзни трговац оружјем, иако иза себе има бројне мутне послове, открива Kурир.

То практично значи да он и даље по свету, захваљујући Дачићу, путује уживајући све повластице које доноси дипломатски пасош.

Брука државу

Тешић је пасош добио у време док је министар дипломатије био Иван Мркић, који је, како смо писали ових дана, утицао и на то да он буде скинут са црне листе Уједињених нација, на којој је био од 2003. до 2013. због извоза оружја у Либерију упркос санкцијама.
– Никоме није јасно како Тешић још има дипломатски пасош. То је исправа која се не добија лако, али му је Мркић доделио очигледно због неке користи. Међутим, кад се сазнало о свим Тешићевим муљањима, требало је да му се одузме пасош, јер овим се брука и читава земља. Дачић је најављивао да ће прочистити списак власника дипломатских пасоша, изгледа да је то и учинио, али је Тешића изоставио, па тако он и данас мирно путује са српским дипломатским пасошем. То је скандал ако се зна у којим је све мутним пословима учествовао – прича наш саговорник.

Kо је пресудно утицао на то да се Тешићу не одузме пасош, у Министарству спољних послова (МСП) нико не зна, а на наша питања овим поводом јуче није одговарао ни шеф дипломатије Ивица Дачић.

Програмски директор Транспарентности Немања Ненадић поставља питање због чега је Тешић уопште својевремено и добио дипломатски пасош. – Он је трговац, оправдано се може поставити питање исправности одлуке да се уопште и изда дипломатски пасош човеку који не ради за државу, већ се бави приватним послом. У том контексту би требало преиспитати одлуку о додели пасоша – каже Ненадић.

Чврсте везе

Подсетимо, Тешић у МСП и дан-данас има утицај, па је тако, како се сумња, ургирао да се на место политичког директора тог министарства постави Зоран Вујић. У документу који смо објавили Тешић се чак и јавно хвалио да је Вујић „наш човек“. Тешић и Вујић су, иначе, блиски с бившим шефом дипломатије Вуком Јеремићем и његовим сарадником Здравком Поношем. Наводно, Тешић, Понош и Вујићев брат, који живи у Чилеу, тргују оружјем по свету, а у томе користе везе које је Јеремић стицао док је био у дипломатији и председавао Генералном скупштином УН.

НОВИ ТРАНСKРИПТИ РАЗГОВОРА У ЈАВНОСТИ
Потврђено: Подаци из Дачићевог кабинета одавани мафијашима

У јавности се јуче поново покренуло питање везе шефова нарко-картела Дарка Шарића и Родољуба Радуловића, званог Миша Банана, с некадашњим шефом Дачићевог кабинета Бранком Лазаревићем. Наиме, KРИK је објавио пет транскрипта телефонских разговора, а сви указују на везу Лазаревића и нарко-босова, односно откривање поверљивих података. У разговорима, Радуловић тражи Лазаревићу да провери да ли се води истрага против његовог пријатеља (Шарића), на шта му Лазаревић обећава да ће проверити, открио је KРИK.

Такође, транскрипти показују и како је Лазаревић инсистирао код Радуловића да му набави телефон марке „блекбери“, што је он и учинио, али и то да је њихов однос веома близак, па се ословљавају надимцима и с „брате мој“. Тужилаштво ове разговоре, наводи KРИK, сматра кључним доказима да су из Дачићевог кабинета мафији достављане поверљиве информације, али ипак нису искоришћени на суду јер их је судија Данко Лаушевић избацио из процеса.

КурирПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.