Кустурица одустао од филма о Јасеновцу: У мојим елементарним честицама није било довољно серотонина за могућност деловања у том смеру

0
Емир Кустурица (Фото: РИА Новости / Рамиль Ситдиков)

Редитељ Емир Kустурица неће снимати филм о Јасеновцу, како је раније најављено.

Он је на конференцији за медије данас у Министарству културе, поводом најаве предстојећег „Kустендорфа“, рекао да је већ снимљен филм о злогласном логору и да је он од тога одустао.

„У међувремену је снимљен филм о Јасеновцу и некако у мојим елементарним честицама није било довољно серотонина за могућност деловања у том смеру. То је као и у фудбалу. Један огроман простор је покривен да би се сад у њега ускакало. Мала је Србија да би могла да има две верзије Лаклоових ‘Опасних веза’ као што је било с краја осамдесетих када су два редитеља направила филомове о једном истом роману“, казао је Kустурица.Он је приметио да је филм о Јасеновцу „много озбиљнија тема него прављење водоскока и поплочавање градских тргова“.

„Не говорим то да бих извргнуо руглу, него једноставно те теме се договарају и реализују на исти начин“, истакао је редитељ. Он сматра да је продубљивање духовне тескобе коју је произвео Јасеновац заправо темељно људско питање не само српског друштва.

„Kао што мислим да и питање Kосова код свих поштенијих и моралних људи није национално питање, већ питање морала који се тиче не само Срба, него и Немаца. Е, сад што смо ми подељени једном пропагадном, гвозденом завесом која је заменила ону из Совјетског савеза… – тако је и концепција у којој се деле филмови висжше питање како који аутор одговара тој теми, а не како која тема одговара аутору“, казао је Kустурица.

Према његовим речима, да је направио филм о Јасеновцу, он би сигурно имао велику промоцију.

„Али се можда не би уклопио у концепцију свега онога што је код друга Тита било ‘не’. Ми живимо у ново време друга Тита и Милоша Обреновића, где се углавном свему што може да буде најбоље и добро каже не. Управо утолико је можда добро да се ја овим филмом не бавим“, закључио је Kустурица.

ТанјугПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.