Нови талас сиријских избеглица! Више од 200.000 људи напустило своје домове (Видео)

0

Колоне сиријских избеглица (Фото: Јутјуб)

Сиријска хуманитарна група саопштава да су се многи упутили ка граници са Турском. Од краја новембра, сиријске снаге бомбардују провинцију Идлиб, последње упориште побуњеника. У току је и копнена офанзива.

Због континуираних напада, посебно у последње две недеље, многи цивили из Идлиба су уточиште пронашли у џамијама, школама и импровизованим камповима, којих има и дуж границе са Турском. Највећи број избеглица је из града Марат ел Нумана и околних области.

“Данас смо регистровали осам хиљада породица, само из Марат ел Нумана до сада су побегле 22.000 људи. Регистроване људе смо пребацили у три склоништа јер им је потребна заштита”, рекао је Мухамад Газал из сиријског Министарства за развој.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Један од избеглица испричао је да су дошли у камп због бомбардовања, да тешко преживљавају јер је пуно блата и хладно.

“Нека нам бог помогне”, казао је један од људи из кампа.

Једна турска хуманитарна организација је поставила нове шаторе дуж границе са Сиријом после вести да је више десетина хиљада Сиријаца побегло из Идлиба, многи од њих према турској границе. Процене су хуманитараца да се 120 хиљада људи креће у том правцу.

“Морали смо да побегнемо, нисмо имали избора. Потребно нам је много ствари, остали смо без ичега”, казала је једна Сиријка.

На озбиљност ситуације упозоравају и из Уједињених нација.




“Веома смо забринути због безбедности и заштите више од три милиона цивила у Идлибу. Више од половине становништва тамо је интерно расељено после извештаја о ваздушним нападима. Ми се залажемо за заштиту и слободан пролазак свих који желе да напусте погођене области. Више од 400.000 људи је расељено због непријатељстава на северу Сирије од краја априла. Тражимо од свих страна да обезбеде заштиту цивила и омогуће одрживи и неометани приступ свим хуманитарним организацијама”, истакао је портпарол УН Стефан Дижарик.

Прочитајте још:  Шолц: Они који се противе слану оружја Украјини, представљају "тмурну будућност" за Немачку

Турска тражи одржавање међународне донаторске конференције како би се обезбедила новац за збрињавање три милиона миграната који су се привремено сместили у Анадолији.

Према првим прорачунима биће неопходно најмање 27 милијарди долара. Од почетка рата у Сирији 2011. године више милиона људи било је присиљено да напусти ту земљу.

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *