Нови талас сиријских избеглица! Више од 200.000 људи напустило своје домове (Видео)

0
Колоне сиријских избеглица (Фото: Јутјуб)

Сиријска хуманитарна група саопштава да су се многи упутили ка граници са Турском. Од краја новембра, сиријске снаге бомбардују провинцију Идлиб, последње упориште побуњеника. У току је и копнена офанзива.

Због континуираних напада, посебно у последње две недеље, многи цивили из Идлиба су уточиште пронашли у џамијама, школама и импровизованим камповима, којих има и дуж границе са Турском. Највећи број избеглица је из града Марат ел Нумана и околних области.

„Данас смо регистровали осам хиљада породица, само из Марат ел Нумана до сада су побегле 22.000 људи. Регистроване људе смо пребацили у три склоништа јер им је потребна заштита“, рекао је Мухамад Газал из сиријског Министарства за развој.
Један од избеглица испричао је да су дошли у камп због бомбардовања, да тешко преживљавају јер је пуно блата и хладно.

„Нека нам бог помогне“, казао је један од људи из кампа.

Једна турска хуманитарна организација је поставила нове шаторе дуж границе са Сиријом после вести да је више десетина хиљада Сиријаца побегло из Идлиба, многи од њих према турској границе. Процене су хуманитараца да се 120 хиљада људи креће у том правцу.

„Морали смо да побегнемо, нисмо имали избора. Потребно нам је много ствари, остали смо без ичега“, казала је једна Сиријка.

На озбиљност ситуације упозоравају и из Уједињених нација.
„Веома смо забринути због безбедности и заштите више од три милиона цивила у Идлибу. Више од половине становништва тамо је интерно расељено после извештаја о ваздушним нападима. Ми се залажемо за заштиту и слободан пролазак свих који желе да напусте погођене области. Више од 400.000 људи је расељено због непријатељстава на северу Сирије од краја априла. Тражимо од свих страна да обезбеде заштиту цивила и омогуће одрживи и неометани приступ свим хуманитарним организацијама“, истакао је портпарол УН Стефан Дижарик.

Турска тражи одржавање међународне донаторске конференције како би се обезбедила новац за збрињавање три милиона миграната који су се привремено сместили у Анадолији.

Према првим прорачунима биће неопходно најмање 27 милијарди долара. Од почетка рата у Сирији 2011. године више милиона људи било је присиљено да напусти ту земљу.

РТСПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.