Украдена икона Мајке Божије прогањала га је у сну: Тек кад је вратио онда је … (Видео)

0
Икона Мајке Божије (Фото: Јутјуб)

Икона посвећена Мајци Божијој из 1748. године, која се према мотивима назива „Достојно ест“, први пут је била насликана у светогорским манастирима.

Таква икона је пре неколико деценија била украдена из цркве у Битољу, након чега је разним шверцерским путевима и криминалним каналима завршила код једног колекционера икона у Београду.

Откако ју је набавио, он више није имао миран сан. Икона Мајке Божије му се често јављала у сну молећи га да је врати тамо одакле је украдена.

Тек када ју је вратио власницима, цркви Пресвета Богородица у Битољу, на западу Северне Македоније, почео је мирно да спава.
Митрополит преспанско-пелагонијски и администратор аустралијски и новозеландски Македонска православне цркве, владика Петар, тада је рекао да се заиста ради о чудотворној икони, јер ју је само чудо вратило из Београда.

Колекционер више није могао да издржи те ноћне море и кошмаре, па је ступио у контакт са владиком Петром и понудио му да врати икону, али под једним условом – да не буде пријављен полицији.

– Обећао сам му, и по цену свог живота да га нећу пријавити у полицију само да врати икону, и икона је била враћена. И друга чуда су се касније догађала, а и сада се дешавају, али о њима нећемо сада говорити, можда неких наредних година, рекао је владика Петар.

Након рестаурације, она је сада, уочи великог хришћанског празника Ускрса, изложена у црквеном храму Пресвета Богородица у Битољу, а о чудима ће, рекао је владика Петар, још дуго сведочити.

ВебтрибунеПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.