Заокрет Kине који је запањио Америку: “Kо вам је дао право да будете у Сирији?”

0

Кина (Фото: Pixabay)

Хајде да посматрамо ситуацију из другог угла: хоц́е ли САД дозволити Сирији да пошаље трупе на територију САД-а да тамо заштите нафтна поља?“
Kинески специјални изасланик за Сирију каже да је изговор САД-а за проширењем војног присуства у арапској земљи, у име заштите сиријских нафтних поља, неодржив.

„Kо је дао Американцима право да то ураде? И на чији позив САД штите нафтна поља Сирије? “Рекао је Сије Сијаоан на конференцији за штампу у Москви, у среду.

” Хајде да посматрамо ситуацију из другог угла: хоц́е ли САД дозволити Сирији да пошаље трупе на територију САД-а да тамо заштите нафтна поља?”

Kрајем октобра, Вашингтон је поништио ранију одлуку да повуче све своје трупе са североистока Сирије, најавивши размештање око 500 војника на нафтним пољима која су у арапској земљи контролисале курдске снаге.

САД су тврдиле да је тај потез намењен заштити поља и објеката од могуц́их напада терористичке групе Такфири Даеш. Та тврдња је уследила иако је амерички председник Доналд Трамп раније сугерисао да Вашингтон тражи економске интересе у контроли нафтних поља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Шеф Пентагона Марк Еспер је тада запретио да ц́е америчке снаге, распоређене на нафтним пољима, употребити “војну силу” против било које стране која би могла да настоји да успостави контролу над локацијама, чак иако су то сиријске владине снаге или њихови руски савезници.

Сирија, која није одобрила америчко војно присуство на својој територији, саопштила је да САД “пљачкају” нафту те земље.

Сије, кинески изасланик за Сирију, рекао је да је ове године други пут у Москви како би наставио консултације са руском страном о сиријском питању.

Прочитајте још:  Министарство спољних послова Либана осуђује поновљене израелске нападе на аеродроме у Дамаску и Алепу

Рекао је да је политичко усаглашавање једини начин за решење сиријске кризе, позивајуц́и све укључене стране да уједине своје напоре у том циљу.

„Надамо се да ц́е све стране укључене у сиријску кризу удружити своје снаге и уложити напоре како би се дошло до политичког договора“, рекао је.




„Суверенитет, независност и територијални интегритет Сирије се морају поштовати. Будуц́ност Сирије мора бити у рукама сиријског народа. Нека самостално одлучују о својој будуц́ности “, рекао је.

Kинески изасланик рекао је, међутим, да још увек постоје неизвесности на северу Сирије и да претња тероризмом остаје, позивајући на моментално усмеравање пажње међународне заједнице на ситуацију, јер се расељени Сиријци постепено врац́ају својим куц́ама, а питање обнове Сирије се врац́а на дневни ред.

Рекао је да Kина и Русија заједно могу да пронађу трајно решење за сиријску кризу.

Wебтрибуне.рс



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *