„Предложено да се отпусти 1200 радника из Крушика“

(Фото: Фабрика Крушик)

Иако је председник Србије Александар Вучић истакао да ваљевска фабрика оружја „Крушик“ послује са великим успехом, данас се појавила информација да се спрема отпуштање чак 1.200 радника.

То је на друштвеним мрежама поделио председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић.

– Најновија вест. Данас је предложено отпуштање 1.200 радника из „Крушика“. Толико о успешном пословању фабрике. Бранко Стефановић, његов син Небојша и ГИМ ће имати на души 1.200 породица. Срам вас било, битанге – написао је Веселиновић на Твитеру.Директно.рс је недуго након објављивања ове информације контактирао Веселиновића, који је потврдио да је у плану отпуштање радника.

– Данас је одржан састанак Надзорног одбора са синдикатима, који је трајао јако дуго. Предложено је неколико решења, а једно од њих је да се одмах отпусти 1.200 радника из „Крушика“. Наравно, синдикати нису били за то. Друго решење је да се одмах отпусти 600 радника, а да сваког наредног месеца без посла остане још по 100 људи, док је треће решење да фабрика иде у стечај. Практично је наговештено да 1.200 радника море да иде. Поред отказа, радницима се спрема и смањење плате, укидање регреса, топлог оброка и превоза. Синдикати су имали јединствен став да мора да постоји неки други начин да се то реши и највећи страх им је тај што је велики број људи примљен преко партијске везе у Крушик. То значи да би велики број људи без партијске везе могао да остане без посла, док ће на позицијама остати они који су дошли преко странке – рекао је Веселиновић за Директно.рс.

Људи који су у ову ваљевску фабрику оружја дошли преко везе већ су успевали да сачувају посао.– Већ је ту била ситуација када је 50 радника, који се налазе на тренутно непотребним позицијама, морало да оде. И ту је дошло до проблема, будући да је председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић њих 38 скинуо са списка за то радно место и тако их сачувао, док је 12 радника без политичке везе добило отказ. Код синдиката постоји бојазан да ће се исто догодити и сада. Један део тих људи је примљен када је било потребе за послом, када су се водили ратови у Сирији и другим земљама, тада су примљени на пословима у производњи. Касније су због профитабилности примљени чланови странке, па се дошло до цифре од 3.200 људи. Нико не спори да има вишка радника, само је споран критеријум по ком ће се они отпуштати, а он никада није испоштован.

Истиче Веселиновић да је „Крушик“ у великом проблему.

– Уколико се у јеку целе ове афере са оцем министра полиције Небојше Стефановића крене са отпуштањем, онда је „Крушик“ у много већем проблему него што власт то представља. Поготово ће бити проблем за власт ако не успе да га сачува до избора. Међутим, све ће се знати наредних дана. Сутра ће синдикати имати састанке одбора, нису ни искључени штрајкови, без обзира на то што им је све речено пред новогодишње празнике. Теже је организовати неке акције, али ће синдикати сигурно реаговати ако буде отпуштања – закључио је Веселиновић у разговору за Директно.рс

Директно.рсПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.