Демонстранти у Багдаду покушали да провале врата Амбасаде САД, амбасадор евакуисан

0

(Фото: REUTERS / THAIER AL-SUDANI)

Демонстранти у Багдаду покушали су да провале врата амбасаде Сједињених Америчких Држава у Ираку.

На стотине демонстраната са заставама шиитског покрета „Ел Хашдаш Шааби“ окупило се испред Амбасаде, а једна група удара по металним вратима зграде.

Према информацијама телевизије „Ел Арабије“ са лица места, амбасадор и остало дипломатско особље су раније евакуисани из Амбасаде и већ су напустили Ирак.

САД су претходно извеле нападе на пет објеката Хезболаха у Ираку и Сирији као одговор на нападе тог покрета на ирачке базе, конкретно на ирачку базу у Киркуку када је погинуо један амерички држављанин, а четворо рањено.

Иначе, САД оптужују Иран да спонзорише Хезболах.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Савет за питања националне безбедности Ирака осудио је нападе на тих пет објеката, а Влада Ирака је наговестила да би могло да дође до промене принципа сарадње с међународном коалицијом у условима када амерички контингент у својим акцијама полази од „сопствених закључака и политичких приоритета, а не од приоритета Владе и народа Ирака”.

У Ираку се од 1. октобра одржавају масовни протести чији учесници траже промену политичког система, јер сматрају да је дубоко корумпиран и да већину Ирачана држи у сиромаштву.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *