Ердоган у Либију шаље војску против руских специјалаца

0

Реџеп Тајип Ердоган

Турски Парламент ће размотрити закон којим се одобрава слање трупа у Либију, јављају медији.

Посланици Парламента ц́е 2. јануара одржати ванредну седницу како би гласали за закон, јавља телевизија НТВ.

Kомандант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар, који сарађује са источнолибијским властима, објавио је 12. децембра почетак одлучне битке и напредовање ка Триполију, који и даље контролишу снаге међународно признате Владе националног споразума, на челу са Фајезом Сараџем.

Офанзива на Триполи започела је у априлу ове године, али ЛНА није постигла значајније успехе — стране одржавају своје позиције и размењују ватру и ваздушне нападе.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашц́е. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства, на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Турска подржава званичну владу а сада ће слањем војске бити и војно на тој страни.

Русија међутим сматра да је та влада плаћеничка, без упоришта у народу и да је послушник Запада и подржава генерала Хафтара.

Због тога се већ две године у Либији налазе руски специјалци, углавном у приватним формацијама под контролом Wагнера. Аналитичари тврде да се управо због њих ситуација драстично изменила у корист генерала Хафтара који је придобио снаге одане бившем вођи Гадафију.

Несумњиво је да ће овде доћи до оружаног сукоба између турске војске и руских специјалаца јер је ситуација на ратишту потпуно другачија од оне у Сирији.

Прочитајте још:  УКРАЈИНСКИ ТРОЈАНСКИ КОЊ: Специјално одељење „Р“ – вечна антируска организација!

Вебтрибуне



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *