Хрватска преузела председавање ЕУ

0
Хрватска (Фото: EPA-EFE/Christian Bruna)

Хрватска је данас, 1. јануара, преузела шестомесечно ротирајуће председавање Савету Европске уније, шест и по година пошто је постала чланица.

Kако наводи Хина, почетак председавања биће службено обележен 9. јануара, када ће у Загреба доћи чланови Европске комисије на челу с председницом Урсулом вон дер Лајен.

Хина подсећа да је председавање ЕУ прилика да се земља представи у што бољем светлу европској јавности, као и да за европске теме заинтересује домаћу јавност.„Снажна Европа у свету пуном изазова“, слоган је који је Хрватска изабрала за председавање Савету ЕУ.

Шестомесечни програм председавања утемељен је на четири приоритетна подручја: Европа која се развија; Европа која повезује; Европа која штити и Европа која је утицајна.

Најважнији догађај током хрватског председавања ЕУ и његов врхунац биће неформални састанак на врху земаља ЕУ и Западног Балкана, 7. маја у Загребу.

„Хрватско председништво залагаће се за наставак доследне, делотворне и веродостојне политике проширења, као улога у стабилност, сигурност и даљи економски развој и повезаност европског континента“, каже се у програму хрватске владе.

Истиче се да су промовисање европских вредности, јачање мултилатерализма и европске безбедносне и обрамбене сарадње, као и спровођење циљева из Програма УН за одржив развој 2030, главне одреднице спољнополитичког деловања ЕУ, те да се њен кредибилитет у међународним односима одражава и кроз одговоран приступ према властитом суседству, источном и јужном, укључујући југоисток Еуропе (западни Балкан(.

Танјуг

Веци испод цланкаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.