Данас је Свети Игњатије: Исус га је као малог држао у рукама, ево шта обавезно морате да урадите ако имате децу

0

Свети Игњатије (Фото:PRINTSCREEN/YOUTUBE)

Српска православна црква слави данас Светог Игњатија Богоносца, “који је стално у срцу и на уснама носио име Бога живога” а кога је “као малог, Исус држао на рукама”

Према предању везаном за ову славу у Срба, Господ је, подучавајући своје ученике смерности, узео једно дете и рекао: “Kо се понизи као дете ово, онај је највећи у Царству небеском”.

То дете био је Игњатије. Kада је одрастао, био је ученик Светог Јована Богослова, а касније епископ у Антиохији, где је први увео антифонски начин појања у цркви. То је појање за две певнице тако да кад на једној страни појање престане, на другој почиње, а овај се начин појања Светом Игњатију чудотворно открио.




У то време је цар Трајан, пролазећи кроз Антиохију у ратном походу против Персије, чуо за Светог Игњатија и покушао да га саветима и претњама, чак понудом сенаторске титуле, окрене од вере. Kад није успео, наредио је да га окованог пошаљу у Рим и баце у арену пред звери.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тешки пут од Антиохије до Рима светитељ је провео у молитви и жељи да страда за Господа. Лавови су га растргли у римској арени 106. године. Од светитеља и мученика остало је само његово срце испуњено љубављу за Господа Исуса Христа.

Према предању, на данашњи дан се не раде тешки послови, нарочито женски, као што је предење, ткање, шивење.

Понегде се меси колач и дели деци, али их прво повуку за уво да што више порасту у новој години. Домаћице данас на посебан начин хране живину: у круг, начињен од положеног конопца, баца се специјално спремљено жито.

Прочитајте још:  СПЦ и верници славе Митровдан – празник који показује каква зима нас чека



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *