Ђорђевић опет прича глупости: Ако нас не извуче Албанија, нико неће!

0

Зоран Ђорђевић (Фото: Јутјуб)

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да иницијатива за стварање “малог Шенгена” са Северном Македонијом и Албанијом неће угрозити радна места у Србији, већ ће допринети стварању јединственог тржишта рада што ће поспешити долазак великих инвестиција.
У изјави за агенцију Бета, Ђорђевић је оценио да долазак великих инвестиција увек прати мала и средња предузећа, којима су тако велика тржиштва потребна.

Ђорђевић је оценио да ће у таквим околностима, отварањем границе и стварањем јединственог тржишта рада, Западни Балкан постати још привлачнији за инвестирање, јер ће постојати квалификована радна снага на једној већој територији, што је и основа иницијативе за стварање “малог Шенгена”.



Министар је рекао да несметани проток радне снаге “никако неће угрозити радна места у Србији, у прилог чему говори и чињеница малог броја до сада издатих дозвола за рад страним држављанима из Северне Македоније и Албаније, којима је, према подацима Националне службе за запошљавање, у овој години издато укупно око 630 дозвола за рад”.

“Ова иницијатива, која је покренута захваљујући председнику Александру Вучићу, пре свега значи велики корак напред ка регионалној економској интеграцији и економском просперитету земаља Западног Балкана, али и даљем јачању регионалне стабилности. Захваљујући иницијативи за стварање ‘малог Шенгена’, договорено је да држављани Србије, Северне Македоније и Албаније могу само са личном картом улазити у поменуте државе”, казао је Ђорђевић и додао да је “опредељење Србије да се избори за нова радна места”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ђорђевић је рекао да је министарство, на чијем је челу, учествовало у изради текста “Нацрта споразума између влада Србије, Албаније и Северне Македоније о слободи кретања и боравка држављана Споразумних страна”.

Прочитајте још:  Албанизација севера Косова: Нови потез Приштине најављује хаос и инциденте



“До скоро се тешко могло и замислити да це Србија, Албанија и Северна Македонија разговарати о јединственом тржишту рада, а данас смо на добром путу да се споразумно уреди слобода кретања, боравка и рада држављана земаља западног Балкана”, рекао је Ђорђевић.

Министар је рекао да ће од 1. јануара 2020. године послодавац, односно компанија из Србије која жели да запосли странца, имати могућност да истовремено покрене поступак за издавање радне дозволе док траје поступак одобрења визе за дужи боравак.

“Поступак це моћи да се покрене иако је странац и даље у иностранству, а процес прибављања визе за дужи боравак у току. Kреиран је и софтвер помоћу којег ће се странац електронски евидентирати (приликом преласка границе), након чега ће се сматрати да је пријавио привремени боравак. Самом пријавом привременог боравка, странац ће остварити право на запошљавање, без потребе прибављања дозволе за рад”, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да ће се то решење примењивати након потписивања споразума и по окончању поступка ратификације споразума у Скупштини.



Ђорђевић је рекао да дозволу за рад у Србији за странце издаје надлежна филијала Националне службе за запошљавање, уколико је претходно регулисан боравак, односно уколико страни држављанин поседује визу за дужи боравак по основу запошљавања у Србији.

“Србија је земља убрзаног развоја, а захваљујући реформама које спроводи, као и успостављеној макроекономској стабилности, Србија је постала привлачна земља за улагања, односно за стране инвеститоре који желе да улажу и да преносе своја знања домаћим послодавцима у Србији”, казао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да се у таквим условима суочавамо са недостатком радне снаге, а да ће успостављањем “малог Шенгена” послодавци моћи на једноставан начин да ангажују квалификовану радну снагу.

Прочитајте још:  Наришкин: Организатори НАТО агресије на Југославију нису извукли моралне лекције

(Бета)



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *