Заев поднео оставку, Северна Македонија данас добија техничку владу

0

Зоран Заев (Фото: AP Photo / Boris Grdanoski)

Премијер Северне Македоније Зоран Заев јутрос је потписао оставку да би у току дана могла да буде формирана техничка влада за спровођење избора.

“Влада ради од 8.30, потписао сам оставку, у скалду са договором (за изборе) ;и Законом о влади Верујем да ће веома брзо да стигне у палралмент чиме може да почне процедура за избор прелазне владе”, рекао је Заев једном локалном медију.

Заев, после две године и седам месеци на премијерској фунцији, оставку подноси да би била формирана техничка влада која ће припремити ванредне парламентарне изборе 12. априла, у складу са договором лидера водећих странка након што Северна Македонија у октобру трећи пут није добила датум за почетак преговора са ЕУ.



Након што парламент усвоји оставку Заева, шеф државе Стево Пендаровски даће мандат за формирање техничке владе министру унутрашњих послова и потпредседнику СДСМ Оливеру Спасовском да би пармент до поноћи потврдио нови кабинет у којем опозиција има два министра и три допунска заменика министара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према такозваном “пржинском моделу”, који је први пут примењен 2016, техничка влада се формира 100 дана пред изборе и у њој опозиција има министра поције и минстра за рад, као и допунске заменике министара за финасије, пољоприверду и за администрацију.

Бета



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *