„Глас канадских Срба“ чита се пуних 85 година

0
(Фото: Depositphotos/zharate1)

Најстарије српске исељеничке новине у Канади, „Глас канадских Срба“, напуниле су 85 година. Први број под називом „Глас Канаде“ изашао је 27. децембра 1934. у Торонту у тиражу од 15.000 примерака.

Мото листа је и данас – Ширите љубав и слогу. С народом – за народ. Међу штампаним гласилима на српском језику која и данас излазе у земљи и свету, од Гласа су старији само Политика (1904) и Американски Србобран (1918).

До новембра 1945. Глас је издавао и уређивао Божидар М. Марковић, а десна рука била му је супруга Милица.

У јануару 1944. лист мења име у садашње, а од новембра 1945. Глас постаје званично гласило Српске народне одбране.Пет деценија (1934-1983), укључујући и године током Другог светског рата, излазио је недељно, потом дуже од четврт века месечно, а од пре три године двомесечно.

Пакети помоћи које су канадски Срби слали у отаџбину и у заробљеничке логоре током и после Другог светског рата често су садржали и примерак Гласа.

Један је примио и каснији уредник Бора Драгашевић (8. децембра напунио 95 година), који је ту дужност, међу укупно девет уредника, обављао најдуже – две деценије – док је његова супруга Драга 22 године уређивала енглеску секцију.

Бора Драгашевић, један је од најистакнутихих канадских Срба, свој је живот и својеврсну хронику исељеништва описао у мемоарима Стопама предака, обимној књизи на српском језику на 750 страна.

Сарадници Гласа канадских Срба били су и Милош Црњански, Исидора Секулић, Растко Петровић, владика Николај Велимировић, амбасадор Константин Фотић и многи други српски интелектуалци из Канаде, САД, Србије и других делова света.„Глас канадских Срба се и данас штампа, нажалост, само четири пута годишње. Пред Божић и Ускрс, као и уочи и после Српског дана у Нијагари, најмасовнијег скупа наших исељеника на северноамеричком континенту, чији је суорганизатор Српска народна одбрана. Али, важно је да и даље постоји и да, макар и на симболичан начин, прати најважније догађаје везане за српску заједницу у Канади“, рекла је Сузана Судар, која је више од деценије, као прва жена, главни и одговорни уредник овог листа.

Оно што је куриозитет, истакла је, јесте то што су највреднији сарадници листа легенде српске комуне у Канади, Бора и Драга Драгашевић, као и Олга М Марковић, кћерка оснивача Гласа.

Глас канадских Срба осам и по деценија је хроника српских досељеника у Канади, њихових културних и ширих друштвених окупљања, чувар српске традиције и историје, писама и језика и веза исељеништва и отаџбине.

Тај лист је деценијама и део канадских националних архива. Примерци Гласа од 1934. до 2006. године, сачувани су на микрофилму и у име Српске народне одбране поклоњени библиотеци, Националној библиотеци Канаде у Отави, Библиотеци Универзитета Торонто и Музеју српског наслеђа у Виндзору.

Поводом стогодишњице СНО у Србији, микрофилм Гласа поклоњен и Народној библиотеци Србије. Глас је сачуван и у дигиталном формату све до 2013. године.

РТСПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.