Уличну расвету плаћаће грађани? Град Београд планира да ускоро уведе нову накнаду за пружање комуналних услуга

0
(Фото: Take Photo/shutterstock.com)

Београђани би у наредној години могли да добију још један намет, таксу за уличну расвету. Начин наплате јавног осветљења тренутно се разматра. Незванично, грађани би нову таксу могли да плаћају преко „Инфостана“. Промена је, иначе, планирана програмом пословања ЈКП „Јавно осветљење“ за 2020. годину.

Како се наводи у документу, који су одборници Скупштине града усвојили на последњој седници у 2019. години, 27. децембра, увођење ове накнаде је у складу са Законом о комуналним делатностима и иницирано је изменама постојећег модела финансирања из буџета.

– Накнада би се наплаћивала од крајњих корисника, односно грађана и предузећа, чиме би се делимично или у целини растеретио градски буџет. У току је тражење одговарајућег модела наплате – наводи се у програму пословања ЈКП „Јавно осветљење“.Предузеће, како се може видети из овог плана, има проблем финансијске природе да обезбеди јавно осветљење у складу са комуналном делатношћу за коју је одговорно, па се планира успостављање „стабилнијег извора финансирања“.

– Тренутни модел финансирања предузећа подразумева захватање из буџета Града Београда за наредну годину. Менаџмент је у сарадњи са надлежним Секретаријатом за енергетику предложио неколико стратешких пројеката, који ће уколико дође до реализације, наредних година знатно унапредити пословање и растеретити буџет.

Ово је само једна у низу такса које би пале на терет грађана. Недавно је и ЈКП „Београдски водовод и канализација“ увео нову накнаду за погонску спремност водоводног система која износи 130 динара.

НАДЛЕЖНОСТ НАД СВИХ 17 ОПШТИНА

Осим нове накнаде у 2020. години, ЈКП „Јавно осветљење“ планира да добије право на управљање објектима и инсталацијама на подручју градских општина на којима одржава јавно осветљење, као и да преузме бригу о расвети на свих 17 општина. Планира се и успостављање даљинског управљања осветљењем како би се кварови брже идентификовали и отклањали.

НовостиПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.