Турски ток почео да ради: Русија шаље гас новим гасоводом

0

(фото: © Nord Stream 2 / Paul Langrock)

Русија је почела да шаље гас Бугарској, Грчкој и Северној Македонији путем новог гасовода Турски ток, објавио је Булгартрансгаз наводећи да је то начин да се смањи испорука преко Украјине.

Русија гради Турски ток и ради на удвостручењу капацитета гасовода Северни ток којим гас шаље преко Балтичког мора у Немачку у склопу планова да заобиђе Украјину ка европском тржишту.

“Испоруке руског гаса не само за нас, него и за Грчку и Северну Македонију иду путем нове улазне тачке (на нашој граници с Турском)”, рекао је директор Булгартрансгаза Владимир Малинов, за бугарски национални радио БНР.

Руски Гаспром почео је да шаље око 3 милијарде кубних метара гаса Бугарској путем Турског тока 1. јануара заменивши дотадашњу руту преко Украјине и Румуније, преноси Ројтерс.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како се наводи, Гаспром је прошле године испоручио око 3 милијарде кубних метара гаса Грчкој и око 500.000 милиона Северној Македонији.

Малинов је рекао да тај Трансбалкански гасовод сада не ради, али и додао да се могао користити за слање гаса Румунији, Молдавији и Украјини уколико буде потражње.

Русија гради Турски ток с два цевовода, сваки капацитета 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први цевовод је намењен Турској, а други ће ићи даље, од Бугарске до Србије и Мађарске.

Бугарска се нада да ће моћи да почне испоруку гаса Србији до маја и планира да изгради целу деоницу до краја године.

Танјуг



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *