Нова правила на тржишту јаја у Србији

0

Јаја (Фото: пиxабаy.цом)

Свако јаје које се пакује од 1. јануара мора бити обележено на начин који је прописан Правилником о квалитету јаја, чија је примена почела 1. јануара ове године, изјавила је данас директорка Управе за ветерину Емина Милакара.

Подсетила је да је Правилник донет у фебруару прошле године, а да је примена обележавања јаја, која је претходно била најављена од јуна 2019, одложена за 1. јануар ове године, како би произвођачи имали довољно времена за набавку машина за обележавање јаја.

– Оно што се тренутно налази у промету, јесу и даље јаја која нису обележена, што значи да су она пакована и стављена у промет у децембру и биће у промету до истека рока трајања јаја, значи, 28 дана. Свако јаје које је паковано од 1. јануара, мора бити обележено како је прописао Правилник – рекла је Милакара.

Истиче да ће инспекција у току планираних контрола сва јаја која нису у складу са Правилником повући из промета. Према њеним речима, свако ко се бави производњом, продајом или прометом јаја, мора да зна одредбе Правилника, указујући да се о томе могу информисати и на сајту Министарства пољопривреде.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милакара каже да су произвођачи јаја апсолутно припремљени за примену Правилника јер су, наводи, са њима прошли све недоумице које су имали, док за продавце јаја сматра да су вероватно упознати са Правилником, јер је о томе више пута јавно говорено.

Нови правилник

Нови Правилник о квалитету јаја, указује Милакара, предвиђа да декларација на паковању садржи датум паковања, класу јаја и тежинску групу, рок трајања, трговачко име или ознаку, начин узгоја кока носиља.

Прочитајте још:  Министарство објавило права и обавезе послодаваца и радника у ванредном стању

Затим, додаје она, информације за потрошаче да се јаја морају држати на одговарајућој температури, ветеринарски контролни број објекта за паковање јаја, назив и адресу произвођача и/или објекта за паковање јаја или продавца, број комада јаја и начин храњења кока носиља.

Јаја ц́е се разврставати по тежини и имаће ознаке као одећа С, М, Л, и XЛ.

Применом новог Правилника престала је да важи досадашња класификација јаја у седам класа (СС, С, А, Б, Ц, Д и Е), а уводи се, истиче Милакара, разврставање у две класе квалитета – А и Б.



То значи да А класи припадају свежа јаја за промет, док су јаја В класе намењена индустријској производњи. Јаја ц́е се разврставати и по тежини у четири групе као код одец́е – С, М, Л и XЛ.

С друге стране, код на јајету морац́е да садржи број који означава начин узгоја кока носиља – 0 значи да су јаја из органског узгоја, 1 да су коке узгајане на отвореном простору, 2 да су коке узгајане у живинарнику, 3 да су коке узгајане у кавезу.

Код на јајету мора да садржи и државу порекла и број фарме на којој су узгајане коке носиље.



Vesti

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *