Унија пекара: Увоз хлеба, вишак пекара и непостојање занатске коморе главни проблеми

0

(Фото: Pixabay )

Пекарство у Србији се, поред повећаног увоз хлеба и пекарских производа, суочава и са 40 одсто више пекарских радњи од оптималног броја, али и с непостојањем закона о занатству, односно занатске коморе, изјавио је данас председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.

“Повећању увоза смрзнутог и полуготовог хлеба и пецива у Србију допринеле су дистрибуција у трговинском ланцима, пре свега ‘Лидлу’ који има своју централну пекару, као и фирме које овдашње хотеле и друге угоститељске објекте снабдевају углавном смрзнутим пецивом”, казао је Пралица агенцији Бета.

Навео је да је та пракса нормална у свету, и да домаћа компанија “Дон Дон” такође има асортиман замрзнутих артикала које углавном извози.

Пралица сматра да је један од главних проблема у пекарству у Србији све већи број пекара, које уситњавају тржиште, често не послују по пропису и не пријављују раднике.

“Процена је да у Србији има око 7.000 малопродајних пекарских радњи, али тачан број произвођача се не зна, јер нису све фирме, односно предузетници регистровани на исти начин. Ипак, и голим оком се може видети, нарочито у Београду, да има све више пекара, процена је око 40 одсто више од оптималног у односу на број становника”, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додатан велики проблем је мањак продаваца у пекарама и недостатак квалификованих мајстора пекара.

“Српском пекарству је хитно потребан и закон о занатсву, као и успостављање занатске коморе, како би се област уредила на прави начин”, казао је Пралица.



Подсетио је да се дневно у Србији произведе 3,5 милиона векни хлеба.

Прочитајте још:  Вучић: Слушам лекаре, бићу тестиран ако буде потребе

У Србији се годишње поједе у просеку нешто више од 100 килограма хлеба по становнику, што је три пута више од просека у Европи.

Лист “Политика” је данас објавио да је Србија у 2019. години више него удвостручила увоз хлеба и пекарских производа: увезено је 6.000 тона “свежег” хлеба, пецива и тоста у вредности од 6,8 милиона евра.

Годину дана раније, 2018. године, увоз је вредео 3,1 милион евра, а како “Политика” незванично сазнаје, векне су највише стизале из Румуније, Немачке, Бугарске, па и Хрватске у којој је од уласка у ЕУ увоз хлеба знатно повећан.

Лист је пренео да се замрзнуто увозно пециво пред очима купаца само “допече”, углавном у трговинским и пекарским ланцима и продаје као свеже.

У свету, како је објашњено, “парбејкинг”, како се назива ова техника припремања хлеба и пецива (делимично печени, а онда брзо замрзнути спремни за транспорт) све више замењује традиционално пекарство.

Трговци тиме смањују трошкове производње, у сваком тренутку могу да испоруче хлеб и пециво једнаког квалитета и више им нису потребни висококвалификовани пекари, јер сваки запослени може да готово припремљене производе испече и стави на полице.

Бета



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *