Грађани плаћају грејање 22 одсто више него што је његова реална цена

0

(Фото: Весна Веизовић)

Иницијатива Не давимо Београд саопштила је данас да сматра да ЈKП Београдске електране и градска власт „свесно раде супротно интересима грађана“, тако што преко паушалних цена даљинског грејања намећу додатне издатке домаћинствима, због чега су грађани у претходних пет година грејање плаћали за 22 одсто више него је реална цена.

У саопштењу је наведено да су „грађани за претходних пет година оштећени за преко 212 милиона евра, тако што се инсистирало на целогодишњем паушалном плаћању, уместо да је омогућена наплата грејања по утрошку, као и индивидуалног закључивања уговора са свим потрошачима и рационализације потрошње“.

„Иако постоје технички услови да се наплата даљинског грејања врши по утрошку, Београдске електране и градски челници свесно и прорачунато ово одбијају рачунајући на додатна средства која на овај начин из џепова осиромашених грађана, завршавају у буџету. Треба рећи и да Београдске електране, противно законима, коригују цену само онда када цена енергената поскупи, а не и када појефтини“, пише у саопштењу.



Из Иницијативе Не давимо Београд наводе да све ово „доводи до закључка да градска власт цену грејања види као додатни извор прихода за градски буџет, а не услугу коју по најповољнијим условима треба да обезбеди грађанима, што потврђује и чињеница да вишак средстава Београдске електране не користе за улагања у инфраструктуру, већ се додатно задужују код пословних банака“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иницијатива Не давимо Београд навела је и да од ЈKП Београдских електрана очекује одговор на питања на основу ког прописа не поштују законску обавезу по Закону о трговини да као продавац топлотне енергије назначе тачно у спецификацији количину и цену робе коју продају и наплаћују. Иницијатива пита и да ли подстанице за дистрибуцију топлотне енергије у мрежи Београдских електрана поседују калориметре и да ли се на тај начин може тачно одредити количина испоручене топлотне енергије по квадратури која се греје из сваке подстанице посебно.

Прочитајте још:  Ђурђевић на протесту испред РИК-а: Опозиција која је позивала на бојкот референдума омогућила лакше крађу гласова

Поставила је и питање и да ли су Београдске електране 2016. године узеле кредит од од пословних банака и из ког разлога је то било неопходно уколико остварају профит, као и да ли се (и колики тачно износ) профита Београдских електрана користи за стварање „буџетске резерве“ за хладније године?

Бета



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *