Могу ли Турска и Египат да се сударе у Либији?

0

Либија (Фото: Sputnik / Andrey Stenin)

„Парламент Либије, који контролише исток земље и који сарађује са Либијском националном армијом под командом Халифе Хафтара, може се обратити Египту за војну помоц́, у случају мешања споља“, изјавио је председник Парламента Либије Акила Салех, обрац́ајуц́и се египатским посланицима. Пре тога је Парламент Турске одобрио слање војске у Либију.
– Позивамо вас да заузмете храбар став… Морац́емо да затражимо да се египатска војска умеша, ако се суочимо са мешањем споља у нашу земљу – рекао је Салех, а јавља египатска телевизија.

Медији су често писали да председник Египта Фатах Ел Сиси подржава генерала Халифу Хафтара.

Влада у Триполију раније је затражила војну помоц́ од Турске, усред напредовања снага маршала Хафтара ка либијској престоници. Саопштено је да је реч о копненој, морској и ваздушној војној подршци, како би се одбила офанзива.

Турски Парламент је 2. јануара вец́ином гласова одобрио слање турске војске у Либију. Вец́ина арапских земаља снажно се противи могуц́ој војној интервенцији Турске у либијски сукоб.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Либијска национална армија под командом маршала Халифе Хафтара објавила је јуче да ц́е да прекине борбена дејства. Како је истакао портпарол армије генерал Ахмед ел Мисмари – „главна команда оружаних снага објављује прекид ватре у западном региону од поноц́и 12. јануара“.

Криза у Либији

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашц́е. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства, на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Прочитајте још:  Лукашенко: Морамо бити спремни на сваки развој догађаја у земљи

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима. Уједињене нације предлажу да се на пролец́е 2020. године у Либији одрже општи избори, чији би резултати требало да доведу до формирања легитимних и општепризнатих органа власти.

Спутњик



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *