Ројтерс: Американци су били упозорени да им прети напад у Ираку

0

(Фото: Depositphotos/ kaa_bregel)

Скоро осам сати пре ракетног напада на базе у Ираку 8. јануара, амерички и ирачки војници пожурили су да преместе особље и оружје у заштићене бункере

До поноћи ниједан борбени авион или хеликоптер није остао на отвореном, рекао је један од извора Ројтерса, иначе обавештајни званичник.

Други обавештајни извор наводи да изгледа да су амерички војници знали тачно време напада и да су били потпуно свесни тога да ће база бити нападнута после поноћи.



Kада су коначно пале ракете око 1.30 часова ујутру, оне су погодиле “празне бункере, који су евакуисани сатима раније”, наводи извор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нико није повређен или убијен у том нападу.

Ројтерс оцењује да су овакве тврдње додатни доказ да је ирански напад једна од најгоре чуваних тајни у модерном ратовању, али да је и даље мистерија због чега је то тако.



Након пада ракета, неколико америчких медија пренело је изјаве америчких званичника да је напад био нешто више од упозорења, што је омогућило Ирану да задовољи позиве у земљи за осветом за ваздушни напад САД на Ирак, у којем је убијен ирански генерал Kасим Сулејмани, а да превише не ризикује да испровоцира нове нападе САД.

Други су, позивајући се на изворе из САД и арапских земаља, пренели да је Иран упозорио Ирак пре напада, а да је Ирак проследио ту информацију САД.

Танјуг



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *