У потрази за ванземаљцима: Почео с радом кинески телескоп величине 30 фудбалских игралишта

Кинески телескоп (Фото: AP Photo / Liu Xu/Xinhua)

Кина је и званично отворила највећи светски радио-телескоп који ће користити за свемирска истраживања и потрагу за ванземаљским облицима живота. У питању је право чудо технике величине скоро невероватних 30 фудбалских игралишта.

Пет стотина метара широк сферни радио-телескоп „Фаст“ (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope – FAST) заузима површину тридесет фудбалских игралишта, а усечен је у планински венац југозападне провинције Гуејџоу. У Кини га зову и „Небеско око“.

Кинеска агенција „Синхуа“ је известила да је телескоп добио званичну државну дозволу за почетак рада. Градња телескопа је завршена још 2016. године и од тада су спровођени тестови и отклањани недостаци.
Главни инжењер „Фаста“ Џианг Пенг наводи да су пробне операције телескопа до сада биле поуздане и стабилне, а да је његова осетљивост два и по пута већа од другог највећег телескопа на свету.

Током пробног рада кинески научници су дошли и до неких вредних научних података, од којих се очекује да ће довести до великог напретка у областима као што су откривање гравитационих таласа ниске фреквенције и међузвезданих молекула у наредних три до пет година, преноси РТС извештај „Синхуе“.

Унапређење кинеског свемирског програма приоритет је Пекинга и земља је поставила циљ да ухвати корак са Русијом и Сједињеним Државама и постане главна свемирска сила до 2030. године.

Пекинг планира да следеће године покрене изградњу сопствене свемирске станице.

СпутњикПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.