Билд: Турска све више у загрљају Русије

0

Путин и Ердоган (Photo by OZAN KOSE/AFP via Getty Images)

Европске земље забринуте су због све веће зависности Турске од Русије, упозорава немачки лист „Билд“, објашњавајући да су две чињенице пресудне да би владало такво мишљење — завршетак изградње гасовода „Турски ток“, али и заједнички став Москве и Анкаре по питању обустављања војних операција у Сирији и Либији.

Штавише, немачки лист поставља питање и да ли турски лидер Реџеп Тајип Ердоган уопште може себи да приушти да се успротиви свом руском колеги Владимиру Путину у светлу све веће енергетске зависности Турске од Русије.

Како се наводи, због недостатака сопствених енергената та „хронична глад“ Турске зависи од увоза, што и наводи аналитичаре у Европи на мисао да „Ердоган све више иде на Путинову воденицу“.



Међутим, поред енергетске ситуације битну улогу играју и конфликти у блискоисточном региону, у које су укључене и Турска и Русија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је реч о Сирији, „Билд“ Путинове потезе оцењује као покушај да помири два заклета непријатеља — председника те блискоисточне земље Башара ел Асада и Ердогана, и то са циљем да што је могуће брже смањи утицај САД у региону.

Са друге стране, Либија је такође одиграла важну улогу у односима Путина и Ердогана, будући да су и у том конфликту Путин и Ердоган на различитим странама, али су и један и други у тај конфликт ушли као „миротворци“.

Спутњик



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *