Ником ништа не дугује а живи под свећом – Живана излази напоље да се угреје

0

Шабац (Фото: Википедија)

Живана Јефтић из Шапца има 64 године. Преживела је много тога, али никада, до ове године, да не умеси чесницу за Божић. Није могла, јер нема струју. За проблем госпође Јефтић, РТС је обавестио њен суграђанин. Она помоћ није ни тражила.

Зима је – календарски. Хладно је свима, a колико је ове зиме хладно Живани Јефтић, вероватно не можемо ни да замислимо. Да би се угрејала излази напоље. Спава у зимској јакни. Живи без струје у центру Шапца.

Не, није у питању неплаћен рачун. Никоме ништа не дугује. Ни не тражи помоћ, већ само да јој се омогући легалан прикљуцак за струју. А бирократија каже – не може. У канцеларијама оних који одлучују, ради грејање.

Овога јутра Живана Јефтић се није умила. Није ни претходних. Вода се заледила. И она се тако осећа. Спава на минусу.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Вода је залеђена, врата не могу да се отворе. Ја сам залеђена, не могу да седим, морам да легнем. Немам где да кувам”, каже Живана Јефтић.

Живана већ 25 година живи у некадашњој управној згради “Млинско-пекарске индустрије Шабац”, у којој јој је канцеларијски простор уступљен за живот. Фирма је у стечају.

За своју собу има контролно бројило, а струју је добијала од комшије. Месечно му је плаћала колико потроши. Ипак, како наводи, прошлог марта, комшија, који у приземљу држи клуб, тражио је да плати цео рачун од 18.000 динара.

Пензија госпође Јефтић је 14.000 динара, па нема новца за туђе рачуне. Струја јој је искључена, како наводи, у марту прошле године. Живи под свећом.

Прочитајте још:  У Јевремовцу код Шапца радник (69) пао са зграде у изградњи и преминуо на лицу места

“Ја не тражим милостињу. Тражим да ми се одобри да имам бројило као и сви, тражим да имам моју струју”, наглашава госпођа Јефтић.

Од “Градске пекаре Шабац” има решење о трајном коришћењу просторије. Ту живи од 1995. године.

Плаћа порез, али нема право на струју

У Електропривреди Србије наводе да Живани прикључак за струју не могу одобрити јер нема власнички лист ни грађевинску дозволу за ову просторију.

“Пошто госпођа Јефтић не поседује доказ о власништву и некадашња канцеларија у којој живи не представља посебну стамбену јединицу, тако да нема ни грађевинску дозволу, није могуће одобрити прикључак. Чланом 160. Закона о планирању и изградњи изричито је забрањено прикључење објеката који су изграђени без грађевинске дозволе”, образложење је ЕПС-а.




Закон је јасан, али питамо како је онда могуће да имају прикључке за струју сви остали станари у овој згради, која припада фирми у стечају.

Иако не може да оставри право на струју, Живана Јефтић за ову просторију плаћа порез зато што има решење о трајном коришћењу простора.

Екипа РТС-а је питала Град Шабац да ли могу на било који начин да помогну, а они су одговорили да се градској управи Живана за помоћ није обраћала.

За нехумане услове у којима већ 10 месеци живи Живана Јефтић, РТС-у је јавио Слободан Богуновић из Удружења дијабетичара. И Живана има шећерну болест.

“Имам баш велике здравстевене проблеме. Јуче сам пала, шећер ми је пао, донели су ме”, каже Живана Јефтић.

Тежак Живанин живот. Има 64 године. Пензију од 14.000 динара. И понос да не тражи помоћ, већ да јој се омогући да плати прикљуцак за струју.

Прочитајте још:  КФОР распоређује додатне снаге на Север Космета

Како је могуће да надлежни знају да постоји особа која месецима живи без струје, која спава у зимској јакни и рукавицама, која нема где ни ручак да скува, ни да се окупа, која излази у двориште да би се ограјела? Како је могуће да неко све то зна и да не предузима баш ништа?



RTS

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *