Нови подвиг научника: Произведена храна од ваздуха слична брашну

0
генетски

(Фото: EPA-EFE/Orn E. Borgen NORWAY OUT)

Фински научници произвели су храну од ваздуха. Они су направили протеин од бактерија из земљишта, које се хране водоником издвојеним из воде уз помоћ електричне, односно соларне енергије.

Научници верују да уколико електрична енергија може да се створи од сунца и ветра, постоји могућност и за производњу хране која не би негативно утицала на климу и не би имала ефекат стаклене баште.

Остварење њихових снова могло би да помогне свету да реши бројне проблеме везане са пољопривредом.

Протеински састојак налик брашну

Ради се о високо протеинском састојку, налик брашну, који садржи 50 посто беланчевина, од 5 до 10 посто масти и од 20 до 25 посто угљеник-хидрата. Наводно изгледа и има укус пшеничног брашна, а могао би, након представљања 2021. године, да буде један од главних састојака многих прехрамбених производа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



У поступку производње Солеина не испушта се сувишан угљеник, напротив, користе се гасови да би се да би се произвела храна. Узима угљен-диоксид из ваздуха, затим га комбинује са водом, мањом дозом хранљивих састојака и витамина. Потом, уз помоћ 100% обновљиве соларне енергије, покреће природни процес ферментације сличан ономе помоћу којег се на пример производи квасац.

“Kада сам прошле године посетио пилот-фабрику Солар Фоодс (Соларна храна) у предграђу Хелсинкија, научници су прикупљали средства за наставак истраживања”, каже Роџер Харабин, ББЦ-ијев аналитичар који пише о заштити околине.

Из Солар Фоодс-а кажу да су већ прикупили 5,5 милиона евра и, зависно од цене електричне енергије, предвиђају да ће се њихови трошкови отприлике поклапати с онима за производњу соје до краја деценије, можда чак и до 2025. године.

Прочитајте још:  Нова нормалност: Мини робот оперише (видео)

Харабин каже да је пробао мало протеинског брашна под називом Солеин те да није осетио никакав укус што научници и желе. Њихова је замисао да такво протеинско брашно буде неутралан додатак свим врстама хране.

Kажу да би оно могло да буде слично палмином уљу које се додаје колачима, сладоледу, кексу, тестенини, сосу, резанцима и хлебу, а његови изумитељи тврде да може да се користи и при узгоју меса или рибе.

Проћи ће године до задовољења глобалне потражње

Али и чак ако се ствари буду развијале по плану, проћи ће много година пре него што производња протеина буде могла да задовољи глобалну потражњу. Реч је о једном од бројних пројеката који се баве будућношћу синтетичке хране.



Директор фабрике Солеин Паси Ваиника, који је студирао у Великој Британији, а сада предаје на Универзитету Лапенранта, каже да су идеје које стоје иза ове технологије првобитно развијене за свемирску индустрију шездесетих година прошлог века.

За производњу Солеинова, протеинског састојка вода се, уз помоћ електролизе, ‘раздваја’ да би се могао произвести водоник, а потом водоник, угљен-диоксид из ваздуха, заједно са минералима доводи до бактерија које потом стварају протеин.

Индустрија производње протеина добијеног из обновљивих извора, ЦО2 и сунчеве светлости може истовремено смањити уништавање наше планете и понудити дугорочно решење за једну од темељних прехрамбених потреба.

Kључна одредница, истиче Ваиника, биће цена електричне енергије. Фабрика очекује да ће се трошкови смањивати, зависно од развоја обновљивих извора енергије.

Научници истраживачког центра РетхинкX, који предвиђају да ће доћи до промена када су посреди бројне врсте на нашој планети, кажу да ће ови протеини до 2035. године бити око десет пута јефтинији од животињских.

Прочитајте још:  Средњи син кнеза Лазара ког су Срби заборавили: Због свађе са братом избрисан из памћења и историје

Kолапс сточне индустрије

Процењују да ће, као последица ситуације са храном у свету, доћи до потпуног колапса сточне индустрије.



Kажу да је основано и удружење водећих научно-истраживачких и академских институција како би се пронашла иновативна решења у борби против климатских промена.

Истраживање спроведено прошле године показало је да су микробни протеини неколико пута учинковитији од соје када је у питању коришћење пољопривредног земљишта, а и потребна им је само десетина воде која се до сада користила, преноси Индеx.

Други фактор биће културолошки. Многи ће, без сумње, и даље желети да поједу јагњеће котлете који заиста изгледају као јагњећи котлети.

Професор Леон Тери са Универзитета Kранфилд за ББЦ је рекао да постоји све већи интерес инвеститора за истраживање нових извора хране, као и да се све више улаже у развој синтетичке хране.

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *