Иран позвао Индију да одбије америчке санкције и настави да купује иранску нафту

0

(фото: Ата Кенаре/АФП)

Ирански министар спољних послова Мохамед Јавад Зариф позвао је Индију да заустави кампању санкција “максималног притиска” Вашингтона и настави да снабдева енергију из Ирана, тврдећи да је то у најбољем интересу земље.

Док је био у четвородневној посети Индији, Зариф је инсистирао да Иран може најбоље да задовољи потребе за нафтом Њу Делхи, уверавајући да ће његова земља задржати политику ван свог пословног односа и остати поуздан партнер.

“За економски раст Индије потребно вам је све више енергије и енергетске сигурности, што је питање које вас занима”, рекао је Зариф на састанку Федерације индијских извозних организација (ФИЕО) у четвртак. “Уверавам вас да не можете наћи енергетског партнера који је стабилнији, поузданији од Ирана.”




“Никада у наше енергетске односе нисмо умешали политику. А ако јесмо, ми немамо политичких проблема са Индијом.
За Индију смо сигуран извор енергије.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Амерички председник Доналд Трамп настојао је да изврши „максимални притисак“ на иранску економију услед једностраног повлачења Вашингтона из нуклеарног пакта потписаног с Ираном и другим светским силама 2015. године – изричито са циљем да извоз нафте у земљу спусти на „нулу“. Од тада, Вашингтон такође покушава да уклони савезнике из споразума са Ираном, приморавши Индију прошле године да у потпуности заустави свој увоз иранске сирове нафте. Док је Делхи вршио притисак, индијски званичници изразили су жељу да наставе претходни аранжман купујући 300.000 барела иранске нафте дневно.

Васељенска ТВ



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *