Богојављенска ноћ: Вечерас се отвара небо, замислите жељу!

Богојављење

Народно веровање је да у богојављенској ноћи небо посебно дарежљиво и да ће жеља свакоме бити остварена.

Данас је Крстовдан, дан када пости свако ко је крштен. То је и дан када су многи људи у годинама по Исусов уздизању на небо бивали крштени, те му отуда и назив – Богојављенска ноћ.

Вечерас у поноћ, народно је веровање, небо је дарежљиво према буднима. Ко не заспи, ако изађе у на прелазу из једног дана у други и можда се баш њему небо отвори. Зато је традиција да се у Богојављењској ноћи зажели жеља „јер ће се и остварити“.

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник, не мења се из године у годину. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован. Верници се, на Богојављење, поздрављају речима „Христос се јави“ а отпоздрављају са „Ваистину се јави“.
На Богојављење је Јован Крститељ крстио тридесетогодишњег Исуса Христа, трипут га потопивши у воду реке Јордана. По свршетку обреда, са неба је слетео голуб и спустио се на главу Исусову, а зачуо се и глас (Бога) који је рекао: „Ово је мој син љубљени, који је по мојој вољи“, чиме су се по први пут откриле Света Тројица: Отац (Бог), Син (Исус) и Свети дух (у лику голуба). Пошто се Бог обратио и открио да је Исус његов син, Срби су развили традиционални богојављенски поздрав – Бог се јави, односно Христос се јави.

Наша народна традиција поседује неколико одлика особених за богојављењски дан. У појединим крајевима Србије обичај је да се на дан Христовог крштења оперу ствари и очисти кућа јер су прошли некрштени, тј. нечисти дани који трају од Божића.

Други леп, али скоро нестали обичај јесу коледари. То су били млади људи и свеже ожењени младићи који су од Божића обилазили своја села под маскама, певајући коледарске песме, зазивајући све најбоље породицама поред чијих су кућа пролазили. Заузврат, домаћини су их даровали у храни. Постојало је и веровање да ће младе девојке на богојављенску ноћ (18. на 19. Јануар) на небу угледати лик онога за кога ће се удати.

У неким крајевима девојке су користиле огледало да би угледале лик суђеног. Поред огледала стављале су се свеће, а морало се водити рачуна да се огледало случајно не прегреје и не пукне. Уместо да млада девојка угледа лик онога за кога ће се удати, могла би постати жртва још једног народног веровања – седам година несреће у љубави.
Коначно, најпознатија посебност Богојављења јесте пливање за Часни крст које се организује широм Србије и православља. Иако је напољу обично веома хладно, скупина храбрих и смелих, углавном мушкараца, плива за крст. Овај обред је древнији од хришћанства.

У питању је древни обичај Старих Словена који су две недеље после Малог Сунца, тј. Сварожића (данас Божић) односили своје идоле из домова и храмова на реку и купали их, што се очувало након покрштавања у обличју пливања за крст и прања икона за Јовањдан.

На Богојављење свештеник у цркви дели богојављенску водицу. Она се чува током целе године, до следеће, а верује се да је лековита. Њом се људи умивају за здрав вид и пију је ако су болесни. Богојављенску водицу некада су пиле труднице да би се “отвориле као небо на Богојављење” па да се лако породе.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.