Турска јача војску БиХ са 30 милиона евра

(Фото: Depositphotos, Iurii)

Влада Турске планира да Босни и Херцеговини донира 60 милиона марака (око 30 милона евра) за набавку војне опреме.

Један од основних услова за помоћ је да опрема буде наручена од предузећа наменске индустрије у Турској која обављају 100 одсто домаћу производњу.

Планирано је да средства буду дозначена у наредних пет година кроз пројекте које предложи Савет министара БиХ.
„Савет министара БиХ ће доставити попис захтева који се доставља Министарству државне одбране Турске кроз дипломатске канале и процес набавке може отпочети. Уплате се врше након што Савет министара обавести Министарство државне одбране Турске да је роба примљена у потпуности и неоштећена“, наводи се у нацрту војно финансијског споразума две земље, пише Цапитал.

БиХ се уговором мора обавезати да опрему неће уступити или продати трећој страни, нити је изузети из инвентара без сагласности Турске.

Евентуални спорови око споразума ће се решавати преговорима и дипломатским путем без уплитања међународних судских органа.

Поред помоћи у војној опреми, Турска је наменила и преко милион марака за обуку припадника Оружаних снага БиХ у центрима за обуку Турских оружаних снага. Биће им плаћен превоз, храна, трошкови смештаја, као и школарина за обуку и курсеве.
Ова земља је неколико пута до сада кроз споразуме о војно-финансијској сарадњи помагала БиХ али никад у оволико високим износима.

Примера ради, крајем 2017. године БиХ је добила помоћ од око 3,3 милиона KМ а која је намењена за унапређења људских потенцијала и вјештина припадника ОС БиХ.

Подсећамо, поред БиХ, војну помоћ вредну 15 милиона евра од Турске ће добити и Црна Гора по идентичном моделу.

Пре неколико недеља је објелодањено како ће се средства додељивати постепено од 2020. до 2024. године.

Капитал.баПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.