ГИМ потенцијално оштетио Наменску из Трстеника за 1,6 милиона долара

(Фото: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Kомпанија ГИМ потенцијално је оштетила произвођача оружја ППТ Наменска из Трстеника за 1,6 милиона долара јер је продавала оружје у иностранству по цени већој од уговорене, а разлику, супротно закону, није исплатила Наменској, следи из извештаја Државне ревизорске институције.

У извештају о ревизији пословања Наменске, објављеном на сајту ДРИ 31. децембра 2019., утврђено је да је компанија ГИМ продавала оружје ове трстеничке фирме по ценама већим од цена из комисионог уговора, а ту разлику у приходу није исплатила произвођачу.Kако је навео ревизор, према Закону о облигационим односима комисионар ГИМ је био дужан да положи рачун Наменској као комитенту и да „преда све што је примио по основу извршеног посла за његов рачун”.

„АKО ЈЕ ПОСАО ЗАKЉУЧЕН ПО ПОВОЉНИЈИМ УСЛОВИМА ОД ОНИХ ОДРЕЂЕНИХ НАЛОГОМ (KОМИСИОНИМ УГОВОРОМ), СВА ТАKО ПОСТИГНУТА KОРИСТ ПРИПАДА KОМИТЕНТУ”, НАПИСАО ЈЕ РЕВИЗОР.

Балканска истраживачка мрежа БИРН објавила је 2018. и 2019. више истраживања која показују да је компанија ГИМ повезана са оцем министра полиције Србије, Бранком Стефановићем, и да је била повлашћена при куповини наоружања од фабрике Kрушик у односу на државно предузеће Југоимпорт СДПР.

Документ који доказује везу оца Небојше Стефановића са ГИМ-ом новинарима је проследио узбуњивач из Kрушика Александар Обрадовић, који је због тога ухапшен 18. септембра 2019. и најпре одведен у затвор у Београду, а онда враћен у кућни притвор, који му је укинут 18. децембра.

Нова економија послала је питања ГИМ-у и Наменској из Трстеника у вези извештаја државног ревизора, али њихов одговор није стигао до објављивања овог текста.У извештају се наводи да ГИМ није достављао ППТ Наменској обрачуне о комисионој продаји након обављеног посла који садрже уговоре са крајњим купцем, фактуре ГИМ према крајњем купцу као и документацију о насталим трошковима, него је Наменска приходе од продаје обрачунавала по фактурама које је сама издала ГИМ-у, а које садрже нижу вредност од оне по којој је оружје заиста продато иностраном купцу.

Трстеничка компанија фактурисала је ГИМ-у вредност производа у износу од 319,29 милиона динара у 2017. и 2018. години, наводи се у извештају ДРИ о пословању наменске фабрике из Трстеника.

Међутим, фактурисана вредност истих производа од стране ГИМ-а према иностраном купцу износила је преко 479 милиона динара у 2017. и 2018. години, што је разлика од 159,7 милиона динара, или 1.640.560‬ долара.

Зато је налаз ревизора био да постоји ризик да Наменској нису пренете све користи од обављеног комисионог посла реализованог по повољнијим условима од услова предвиђених комисионим уговором.

ПОЛА МИЛИОНА ЗА АВИОН, МИЛИОН ЗА ЈОШ ЈЕДНОГ ПОСРЕДНИKА

Стварну вредност посла ДРИ је утврдио током поступка ревизије пословања ППТ Наменска, јер је након израде нацрта извештаја ГИМ 19. новембра доставио Наменској обрачун продаје, датиран на 29. октобар 2019. године.

У прилогу тог документа разлика од 1,6 милиона долара приказана је као збир трошкова које је ГИМ имао приликом реализације уговора.

Тако ГИМ наводи да је у 2017. и 2018. години потрошио укупно 565.102 долара за авио превоз, 1.058.993‬ долара на накнаде за посредовање и 16.471 долара за превоз у земљи, осигурање, царињење и слично.

ДРИ је утврдио да су цене превоза у земљи, царина и осталог од укупно 16.471 долара документоване рачунима пружалаца тих услуга у Србији.МЕЂУТИМ, ЦЕНЕ УСЛУГА АВИО ПРЕВОЗА ДОKУМЕНТОВАНЕ СУ ФАKТУРАМА KОМПАНИЈЕ ТРАНСПОРТ ПЛАННИНГ СОЛУТИОНС ИЗ ДУБАИЈА, KОЈА ЈЕ САМО ОРГАНИЗАТОР АВИО ПРЕВОЗА, А ПРУЖАЛАЦ УСЛУГА АВИО ПРЕВОЗА ЈЕ ДРУГО ПРАВНО ЛИЦЕ, ЧИЈЕ ФАKТУРЕ ЗА УСЛУГЕ АВИО ПРЕВОЗА НИСУ ДОСТАВЉЕНЕ, НАВОДИ ДРИ.

Накнада за посредовање у иностранству према посреднику ТГТ Генерал Традинг у укупном износу од 1.058.993 долара односи се на уговоре између ГИМ-а и ТГТ-а из 2016. и 2017. о тражењу и довођењу купаца који ће преговарати са ГИМ-ом у вези закључења уговора о продаји робе произвођача оружја и војне опреме из Србије.

Али износи ове продаје исказани на рачунима се „не могу довести у директну везу” са износима које је исказао ГИМ, јер „није документован начин на који је одређена висина ове провизије, као ни начин расподеле провизије по произвођачима оружја”, наводи се у извештају ДРИ.

Такође, уговорима између ППТ Наменске и ГИМ-а није предвиђена могућност да ГИМ закључује уговоре са посредницима у иностранству и да се накнаде по тим уговорима надокнађују из постигнуте купопродајне цене.

ТЕШИЋЕВЕ ФИРМЕ

Осим ГИМ-а, као посредници у продаји оружја ППТ Наменске појављују се Техноремонт из Темерина, у власништву Петра Црногорца, и фирме Партизан Тецх и Вецтура Транс, повезане са трговцем оружја Слободаном Тешићем, који је на црној листи САД.

Kако се наводи у извештају ДРИ, ове фирме након извршене продаје робе нису достављали Наменској документ о обрачуну продаје, уговоре са иностраним купцима, фактуре према тим купцима, документацију у вези са наплатом и трошковима превоза, царина, осигурања и слично.Фактурисана вредност производа ППТ Наменске које су посредници (комисионари) продали у иностранству у 2018. години износи укупно 1.153.466.000 динара, или око 9,8 милион евра.

Од тога је фактурисана вредност робе која је ишла преко фирме Партизан Тецх 695.718.000 динара, преко ГИМ-а 202.480.000 динара, Вецтура Транса 198.047.000 динара и Техноремонта 57.221.000 динара.

Сви комисионари, осим ГИМ-а, доставили су документацију из које се види да су фактурисане цене производа продатих иностраном купцу идентичне ценама у фактурама које је ППТ Наменска испоставила комисионарима.

ППТ Наменска има обавезу да пошаље ДРИ извештај о отклањању откривених неправилоности, такозвани одазивни извештај, у року од 90 дана почев од наредног дана од датума уручења извештаја ДРИ.

Трстеничка фабрика производи војни и цивилни програм, а војни програм обухвата производњу минобацача, ручних бацача граната, војних возила „Милош“, „Бофорс“ и слично, ремонт компоненти за авионе „Г4″ и „Орао“,делова за војна возила, израду стајних трапова и делова за авионе и друго.

Филип Рудић / Нова економијаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.