Швајцарска телевизија: Двојица председника, исти шаптач

(Фото: EPA/TIM BRAKEMEIER)

Сукоб око црногорског закона оставља утисак да су Вучић и Ђукановић у озбиљном конфликту. „Но вреди запазити да обојица посежу за услугама истог спин-доктора: Владимира Бебе Поповића“, преноси швајцарски радио.

„Почело је законом о религији који је донео парламент Црне Горе. А он није безазлен: цркве морају да докажу да су законски дошле до својих храмова, манастира и имања, иначе та имовина пада у руке државе“, јавља репортер Швајцарске радио-телевизије (СРФ) о тензијама у Црној Гори и Србији.Додаје се да председник Мило Ђукановић „свесно распирује“ страх међу верницима и свештенством Српске православне цркве, говорећи да се закона плаше само они који незаконито располажу имовином те објашњавајући то догађајима од пре једног века.

„До тада је наиме Црна Гора била независна држава, али је онда српска краљевска кућа преузела моћ. Паралелно је српска православна црква прогутала самосталну црногорску православну цркву. Сада је Црна Гора већ 14 година поново самостална и поново је настала црногорска црква која тражи цркве и манастире“, преноси новинар Kристоф Витрих.

Додаје да се протести одржавају широм Црне Горе и Србије. У београдским таблоидним медијима „буди се утисак да се пођармљује око тридесет одсто грађана Црне Горе који себе сматрају Србима и да се напада српска нација у целости“.

Наводе се речи председника Александра Вучића да који је рекао да је угрожен опстанак српског народа у Црној Гори, али да је важно реаговати одговорно.„Типично је за Вучића“, додаје се у извештају, „да шири страх драстичним речима како би онда ступио на сцену у улози разумног државника који жели да очува мир. Све то изгледа као да су председници Србије и Црне Горе у озбиљном конфликту.“

„Но вреди запазити да обојица шефова држава посежу за услугама истог спин-доктора: Владимир Беба Поповић их обојицу годинама саветује“, јавља швајцарски радио, називајући Поповића „шаптачем“. „Он је опран свим водама и познат по рафинираним манипулацијама јавним мњењем.“

„Заправо су и Александар Вучић и Мило Ђукановић последњих година суочени са протестима против своје ауторитарне владавине. Људи траже њихове оставке, слободне изборе, фер правосуђе и окончање корупције. Црквена свађа, дакле, обојици властодржаца добро дође“, закључује се у извештају.

Дојче велеПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.