На крају, на суду ће завршити Игор Јурић?

0

Игор Јурић (Фото: Screenshot/TV Prva)

Оснивач фондације “Тијана Јурић” подигао јавност на ноге изјавом да има доказе о пет моћника педофила. Питањеје зашто их не тужи? Он даје одговор.

Док јавност ишчекује да педофили о којима брује медији заврше иза решетака, правни стручњаци упозоравају да би под удар суда могао да дође и Игор Јурић, који је обелоданио аферу о злостављању деце.

Зато што, изласком у јавност, а не пред тужилаштво, ризикује да одговара за кривично дело непријављивања кривичног дела, пише Спутњик.

Оснивач Фондације “Тијана Јурић” и отац трагично настрадале Тијане Игор Јурић данима шокира јавност подацима о томе да је његова Фондација дошла у посед доказа да пет српских моћника сексуално злоставља децу кроз њихово подвођење и фотографисање.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Објављено је да се међу тим моћним људима, који се за сада само у медијима сумњиче за тешка кривична дела, налазе и неки познати политичари, бизнисмени и модни креатори.

Kао борац за права детета и човек на чију иницијативу је усвојена казна доживотног затвора за убице деце, Јурић још упорно истрајава у својој борби за безбедност деце у Србији, пише даље Спутњик.

А како би заштитио своју безбедност, Јурић је поручио да доказе о злостављању деце имају и његова два пријатеља, те да ц́е их они одмах обелоданити свима, уколико се њему нешто деси. Kаже и да му није циљ да јавно објављује материјале које поседује, вец́ да људе који злостављају децу види иза решетака.

Намец́е се питање, наводи Спутњик, зашто државне судске институције не реагују на обелодањене информације о језивим делима против деце, које су већ узнемириле јавност. Зашто се о овим стварима не разговара у тужилаштву, већ у јутарњим програмима београдских телевизија? Kоји је следећи корак, пита се Спутњик.

Прочитајте још:  Да ли су лажне Лауре корумпиране тужитељке које намерно по други пут обарају случај корупције у ЕПС-у?

Игор Јурић објашњава за тај портал да је проблем у томе што он не може да поднесе кривичну пријаву против људи за које се сумња да су у педофиличарском ланцу, већ да то морају да учине они који су прибавили доказе и њему их доставили:



“Чекамо, значи, да сведоци који су прибавили те материјале дају службене изјаве и формално туже те моц́не људе. Доказе имамо вец́ дуго времена. Зато смо ово сада изнели у јавност, да бисмо праве сведоке мотивисали да се охрабре и да све што имају изнесу и јавно кажу. Тачније да покрену тужбу против тих људи”.

Шта кажу правници?

Правна струка, међутим, резервисано гледа на Јурићев потез да прво све објави у јавности, јер, строго гледано, и он је сам на тај начин загазио у кршење правних норми. Чак и ако су намере крајње оправдане – да се разоткрије велика афера, а да злостављачи деце заврше иза решетака, где им је и место.

Тако адвокат Боривоје Боровић каже за Спутњик да Јурић чак чини кривично дело – ометања и спречавања доказа, јер је изнео у јавност да пет српских јавних личности злоставља малолетну децу у Београду, Новом Саду и Суботици.

“Јурић је дужан по закону да све што сазна и има код себе од доказа достави надлежном тужилаштву, јер сада чини кривично дело спречавања и ометања доказивања”, образложио је Боровић.

Са друге стране, криминолог Добривоје Радовановић истиче за Спутњик да би после свих објављених информација тужилаштво морало да позове Јурића на разговор:

“Али мало је вероватно да ће то урадити. Зато што они то третирају као ствар без релевантних доказа. Питање је и да ли Јурић стварно има релевантне доказе или само баратамо са интерпретацијама које смо видели на телевизији или прочитали у штампи. Али ако Јурић стварно има неке доказе, чак и уколико их нема, после свега што је изрекао у јавности морао би да поднесе кривичну пријаву”.

Прочитајте још:  Закон за руске породице су измислили педофили. Рокфелер и Сорош



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *