Увођење Закона о угоститељству одрешило руке градској управи: Без мириса брзе хране око зграда

0

(Фото: Депоситион)

Проблеми са непријатним мирисима и другим испарењима с којима се суочавају суграђани који станују у зградама са угоститељским објектима у приземљу – могли би ускоро да буду трајно решени. У току је припрема одлуке којом ће бити прецизније дефинисани услови које ови објекти морају да испуне у погледу опреме. Град је у децембру формирао радну групу која ће се бавити овим питањем, а ускоро се очекује први састанак.

Како би напокон неугодни мириси “испарили”, Град је на основу Закона о угоститељству, који је донет 2019. године, добио овлашћење да пропише услове за уређење и опремање угоститељских објеката уређајима за одвођење дима, паре и мириса.

– Одмах по ступању на снагу наведеног закона, предузете су припремне мере за образовање Радне групе за израду нацрта одлуке којом се регулише наведена проблематика – објашњавају, за “Новости”, у Секретаријату за заштиту животне средине. – Због специфичности проблематике, на састанцима је закључено да је неопходно затражити помоћ стручњака ван градске управе. То је и учињено и са захвалношћу деканима Машинског, Електротехничког и Технолошко-металуршког факултета и разумевању професора, који су пристали да без накнаде учествују у раду Радне групе, она је образована у децембру 2019. године.




Задатак Радне групе биће да уради анализу закона и свих других прописа који директно или индиректно регулишу ову материју. Након тога да припреми наведени нацрт одлуке којим ће се постићи да грађани ван објекта, а и унутар њега, не осете испарења, односно да се знатно смањи њихов утицај.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Стручно-административне послове за Радну групу раде представници нашег секретаријата, а њоме руководи заменик градоначелника.

Прочитајте још:  Београд је још једном разоткрио лажи Приштине у вези са забраном динара

Највише притужби на рачун дима који се шири из локала брзе хране протеклих година имали су станари стамбених зграда у центру града. Неодговарајућа вентилација или непостојање било какве опреме која би на прави начин одводила испарења до сада су тешко решавали. Углавном су међусобно гунђали и жалили се запосленима у локалима, а највише што су могли да ураде да посредством управника пријаве комуналној инспекцији. Потом је она, налагала мере које треба да предузму власници, а они су у најбољем случају то испоштовали.

ДИМ УКЉУЧУЈЕ АЛАРМ

НА рачун локала брзе хране недавно су имали притужбе станари Улице Страхињића Бана на Старом граду. Како су навели, дим и масна једињења су толико јаки да продиру у ходник, због чега се недавно укључио и противпожарни аларм. Проблем са угоститељским објектима имали су и суграђани из зграде у Улици Војислава Илића 30-32 на Вождовцу.

М. Станојковић / Новости



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *