Американци прете Чешкој санкцијама: Праг уводи дигитални порез, на мети Гугл, Фејсбук…

(Фото Танјуг / АП)

Чешка Република би могла да се суочи са америчким контрамерама ако уведе планирани седмопроцентни дигитални порез намењен глобалним интернет гигантима, саопштила је данас Амбасада САД у Прагу, након што је чешки парламент иницијално подржао тај нови порез.

„Америчка влада је била јасна по питању пореза на дигиталне услуге, или ДСТ-а“, наводи се у саопштењу америчке амбасаде, чиме се алудира на раније изјаве амбасадора САД у Чешкој Стивена Кинга, као и америчког министра финансија Стивена Менучина у Давосу ове седмице, преноси Ројтерс.

Амерички амбасадор је написао у децембру у једном новинском чланку да је чешки дигитални порез дискриминаторски, наводећи да би „нежељена последица (овог пореза) могла бити предузимање неке врсте одговарајуће контрамере моје владе“.Доњи дом чешког парламента је у среду у првом читању одобрио законски предлог о дигиталном порезу. Предлог закона мора да прође још два читања и да избегне евентуални вето горњег дома, Сената, или ће у супротном морати на ново гласање у доњи дом пре него што постане закон.

Неколико европских земаља разматра увођење таквог пореза како би прикупиле више новца од пословања компанија попут Гугла и Фејсбука на њиховој територији, због чега им Сједињене Државе прете одмаздом подржавајући своју технолошку индустрију.

Поједине чланице Европске уније су одлучиле да самостално уведу дигитални порез после неуспеха да се постигне споразум на нивоу блока.Британија је саопштила да ће наставити са реализацијом свог предлога о увођењу дигиталног пореза, док је Француска одустала од свог плана да би сачекала преговоре у оквиру Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Британија и Чешка су навеле да ће њихови порези бити привременог карактера, док се не договоре глобална правила.

Чешка би ове године од дигиталог пореза прикупила око 2,1 милијарди круна (око 83,5 милиона евра) ако би закон ступио ступио на снагу од јуна, а у наредним годинама око пет милијарди круна годишње (око 198 милииона евра).

ТанјугПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.