„Смак света“ још ближи: Сат апокалипсе померен за 20 секунди унапред

(Фото: Depositphotos, konradbak)

Сат апокалипсе, који симболизује неминовност глобалне катаклизме, померен је за 20 секунди унапред. Сада је на 100 секунди до поноћи, саопштила је група научника која сваке године прилагођава казаљке у складу са дешавањима у свету.

Научници упозоравају на климатске промене и ширење нуклеарног оружја.

„Од сада секундама означавамо време које свет дели од катастрофе, не више сатима или минутима“, изјавила је Рејчел Бронсон, председница и генерална директорка Билтена нуклеарних научника (БСА).
Сат је прошле године био на 120 секунди до поноћи, а казаљка је сада померена за 20 секунди ближе. Група стручњака, међу којима 13 добитника Нобелове награде, сваке године подешава време на сату.

Они страхују од поништења међународног споразума о иранском нуклеарном програму, као и од исхода преговора о нуклеарном програму Северне Kореје.

Експерти су изразили разочарање што ниједан од великих самита посвећен борби против климатских промена није навео највеће земље загађиваче да предузму неопходне мере у ограничавању емисије штетних гасова са ефектом стаклене баште.
Осврнули су се и на кампање дезинформација и настанак оружја на основу вештачке интелигенције, као што су беспилотне летелице које могу да убијају без људског надзора.

„Позивамо светске лидере да човечанство удаље од понора. Време је да се окупимо и делујемо“, рекла је научница Мери Робинсон.

Сат апокалипсе или судњег дана је настао убрзо након почетка Хладног рата и редовно га од 1947. године ажурирају научници БСА, са Универзитета у Чикагу. Поноћ представља смак света.

Научници користе аналогију пребројавања времена до поноц́и како би упозорили на опасност од нуклеарних, еколошких и технолошких претњи.

БетаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.