Корона вирус настао у ЛАБОРАТОРИЈИ и “пуштен” да ОСЛАБИ кинеску економију, људи само колатерална штета?

0

Многи градови у Кини, међу којима и Пекинг, јуче су били сабласно празни EFE WUHONG

БИОЛОШКИ рат или диверзија, како се савремено каже, води се, пре свега, против одређене економије, а људи су најчешће само колатерална штета. То је најјефтинији начин да некој економији направите штету, јер због великог броја оболелих стаје сва привреда. Притом нападач остаје невидљив, а директни извршилац најчешће завршава са “оловом у себи”. Врло је вероватно да је нови корона вирус створен у лабораторији како би се ослабила кинеска економија, која је у експанзији.

Ове сумње епидемиолог, вирусолог и вакцинолог др Радмило Петровић, који је радни век провео у Институту “Торлак”, за “Новости” поткрепљује чињеницом да економске санкције против Кине нису успеле, па је могуће да су се њихови противници одлучили за невидљиво оружје. Подсећа да је корона вирус мутирао 2003, када се појавила болест САРС, а затим 2012. године. када се појавио МЕРС.

– У прилог чињеници да је овај нови вирус изашао из лабораторије иде и то што се епидемија појавила непосредно пред кинеску Нову годину, када Кинези много више путују – објашњава Петровић. – Опасност од великог ширења заразе постоји само у Кини, и верујем да ће се пронаћи вакцина док се прошири на остале делове света, а на ту карту су диверзанти и играли.

Кинески званичници, међутим, тврде да је смртоносни вирус настао природним путем и да је прешао са змије на човека. Иако је пут ширења и мутације вируса са животиња на људе добро познат, они који верују у теорије завере мисле другачије и своје сумње поткрепљују чињеницом да ни за САРС, од кога је у Кини 2003. године умрло скоро две хиљаде људи, није утврђено порекло, као ни разлози због чега је тако муњевито нестао. Жариште новог, опасног вируса поново је у Кини.

– То није случајно, јер су у овој земљи посебни климатски, биолошки и географски услови погодни за ширење инфекција – сматра проф. др Бранилсав Тиодоровић, епидемиолог. – У Кини велики број људи живи на малом простору, па су људи и животиње у много блискијем контакту. Не чуди што је нови корона вирус почео да се шири са једне локалне пијаце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Епидемиолози су подељени у мишљену да ли је извор заразе змија или је нови вирус пуштен из лабораторије.

– Мало је вероватно да се било који вирус пусти из лабораторије, јер је његову циркулацију тешко контролисати – каже проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог. – Када би неко хтео да води биолошки рат и пусти вирус у један део света, други би морао истовремено да се вакцинише. Сигуран сам да је то тешко изводљиво и да се досад никад није десило. Нико не би пустио вирус да наштети другима ако постоји могућност да ће да науди и себи. Бојазан да вирус може да “побегне” из лабораторије због непажње је оправдана. Сумња се да се управо то десило са неким сојевима вируса грипа, али то до сада никада званично није потврђено.

Прочитајте још:  У Великој Британији чак 90 напада на 5Г торњеве

Да разлога за неверицу има, потврђује и чињеница да никада није доказано како је настао вирус ХИВ.

– Претпоставља се да је вирус који узрокује сиду прешао са мајмуна на људе у афричким племенима која су користила мајмунско месо за исхрану. То су, међутим, само претпоставке – каже професор Тиодоровић. – Чињеница је да су животиње преносиоци вируса, да вирус може да мутира када прође кроз њихов крвоток и да тако настану нови сојеви. Нама епидемиолозима добро је познато да је свиња највећи инкубатор, како животињских, тако и хуманих вируса. Управо због свиње је настао чувени свињски грип, који је узроковао пандемију 2009. и 2010. године. Човек, дакле, не може увек да има увид у то како настају вируси, јер није сам на планети. Осим животиња, има и много микроорганизама. Све је то сложена биологија, где се сви боре да опстану, а тако долази до промене и настанка нових вируса.

Нови смртоносни вирус у Кини убио је до сада више од 25 људи, оболело их је око 900, и за кратко време проширио се на неколико кинеских провинција, као и на Америку, Тајланд, Јужну Кореју, Вијетнам, Саудијску Арабију… Поједини медији наводе да је корона вирус стигао и у Европу. Наводно, четворо људи хитно је примљено у болницу у Глазгову, у Шкотској, након што су код њих дијагностиковани симптоми који могу да указују на то да су оболели од корона вируса.

Док кинеске власти покушавају да спрече ширење заразе тако што је од јуче кретање више од 56 милиона људи у 18 градова ограничено, Светска здравствена организација и даље не проглашава глобалну ванредну ситуацију.

– Ванредно је у Кини, али још није постало ванредно у свету – стоји на званичном твитер-профилу др Тедроса Адханома Гебрејесуса, генералног директора СЗО. – Знамо да болест може бити озбиљна, да се од ње може умрети, али код највећег броја људи корона вирус изазива блаже симптоме. Међу умрлима су они чији је имуни систем претходно био ослабљен проблемима са повишеним притиском, дијабетесом или кардиоваскуларним тегобама.

Прочитајте још:  Главни руски вирусолог Виталиј Зверев: У ПОРЕЂЕЊУ СА ГРИПОМ, КОРОНАВИРУС ЈЕ „МАЛО ДЕТЕ“! (Видео)

Професор Тиодоровић подсећа да се добро познати МЕРС, тип корона вируса, појавио у Саудијској Арабији и да је направио велику узбуну:

– Брзо је утврђено да је прешао са камила на људе. Од њега је у првом налету оболело 1.300 људи, а умрло њих 400. То су само званични подаци, док је у стварности број много већи. У први мах налет овог вируса је био застрашујући, али се с временом показало да има мали потенцијал да се преноси са човека на човека.

Професор Тиодоровић још напомиње да ће се епидемије и пандемије вируса појављивати и даље. Непредвидиво је да ли ће то бити са великим жртвама.

И док свет страхује од тога какве ће последице да остави нови вирус у Кини, многи заборављају да вируси инфлуенце или грипа могу да мутирају и да узрокују проблем не само у једној области или држави већ широм света.

– Мађари су пре неколико месеци уништили комплетну фарму ћурки због појаве птичјег грипа – напомиње професор Тиодоровић. – Значи да се овај тип вируса инфлуенце и даље спорадично јавља.

Интересантно је да је и птичји грип настао у Кини. Утврђено је да је вирус грипа мутирао међу птицама па прешао на човека. За разлику од свињског грипа, много теже се преноси, али може да узрокује многобројне тегобе.

– У сваком случају, разлога за панику нема – упућује професор Тиодоровић. – Требало би имати на уму да је свињски грип некада имао пандемијски карактер и да се пуно стрепело од њега. Данас се сматра обичним, сезонским грипом.

ЂИНПИНГ: ОЗБИЉНА СИТУАЦИЈА

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг изјавио је јуче да се земља суочава са озбиљном ситуацијом у којој се корона вирус убрзано шири. Он је то рекао након што је одржао састанак Политбироа Комунистичке партије о мерама за борбу против ширења вируса.

– Ресурси и експерти биће упућени у болнице за лечење тешких случајева обољења, лечење неће бити одлагано због трошкова, а гарантоваће се залихе материјала за провинцију Хубеи и њену престоницу Вухан – пренела је Ђинпингове речи кинеска Ц ЦТВ, указујући на то да информације које се о ширењу вируса буду објављивале морају да буду тачне, брзе и транспарентне.

ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ У СРБИЈИ

МИНИСТАРСТВО здравља саопштило је јуче да је у циљу превенције уведен телефонски број 064 8945 235 на који се могу јавити сви грађани који долазе из кинеског града Вухана и других подручја захваћених корона вирусом уколико имају било какве симптоме респираторних инфекција или сумње на то.

Прочитајте још:  Kо је човек који се појавио ниоткуда и победио неприкосновеног Мила

– Одмах по позиву, екипе за хитну медицинску помоћ опремљене заштитном опремом пружиће помоћ и транспортовати особу у Клинику за инфективне и тропске болести, где ће бити спроведена опсервација и комплетна дијагностика – наводи се у саопштењу.

ФРАНЦУСКА, АУСТРАЛИЈА, ХРВАТИ…

ПРВЕ случајеве новог вируса потврдиле су јуче Аустралија и Малезија, док је у Француској потврђен трећи случај корона вируса.

Француске власти су објавиле да су три оболеле особе путовале у Кину, а да су две од њих из исте породице, као и да су из Париза, односно Бордоа. У епицентру епидемије, граду Вухану је и четворо хрватских држављана, потврђено је јуче у Загребу.

ДР РАДОВАНОВИЋ: ПРИРОДНО МУТИРАЈУ

– ОТКАДА се појавила сида, у свету постоје приче да се вируси шире из лабораторије – каже пулмолог др Татјана Радовановић за “Новости”. – Исто се причало и за вариола веру. Међутим, истина је да вируси природно мутирају и да су неки опаснији од других. Чак и када би неко пустио вирус из лабораторије, питање је у шта би се он променио када прође кроз људску циркулацију.

НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ

СРБИЈИ засад не прети опасност од новог корона вируса, барем према изјавама стручњака.

– Нема места паници, делује да је овај вирус блажи од претходних сличних, као што су САРС и МЕРС – каже епидемиолог Радовановић. – Према доступним информацијама, овај вирус се преноси на сличан начин као грип. Зато грађани засада треба да предузимају мере које су стандардне – да избегавају велике скупове и да редовно перу руке.

У ВУХАНУ УМРО И ДОКТОР

БРОЈ умрлих од корона вируса у Кини је порастао на 41. Међу њима је и лекар Лијанг Вудонг (62), који је у болници у Вухану лечио оболеле од вируса. У истој болници, само неколико сати пошто је умро Вудонг, други доктор је доживео срчани удар, али засад није познато да ли је и он био заражен вирусом. Национална здравствена комисија Кине потврдила је готово 1.300 случајева заражених.

У међувремену, евакуацију својих држављана из Вухана покренуле су Француска и САД, а са Кином је о истој теми консултације покренула и Русија.

ВИРАЛНА ВИДЕО-ИГРА

УСРЕД епидемије, у Кини је постала вирална видео-игра у којој је циљ да се изазове пандемија смртоносног вируса, и то чак осам година откако је објављена. Неки играчи мисле да људи скидају апликацију као начин да се изборе са страховима због вируса. Један корисник друштвене мреже је написао: “Најбољи начин за уклањање страха је гледање страху у лице.”

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *