За пет дана поскупљују цигарете: Ево колико ће сада коштати оне које ви пушите

0
цигарете

Цигарете (Фото: Фото Depositphotos)

Због новог померања акциза, очекивано, доћи ће и до поскупљења цигарета, и то у просеку за 10 динара.

Дуванџије се, по правилу, прилагођавају шестомесечном повећању, што се на крају одражава на потрошаче и цену паклице. Овај намет увећан је за динар и по, па држава по овом основу од Нове године узима произвођачима 73 динара по паклици уместо досадашњих 71,5 динара.

То је норма која је предвиђена акцизним календаром који је усвојен 2017. године и важи до јуна 2020. То подразумева да се два пута годишње увећава специфична акциза. Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то се додаје и ПДВ.

 

Дуванџије су раније поднеле захтев Влади за поскупљење, а нове цене ступају на снагу 3. фебруара. Оне су објављене и у “Службеном гласнику Србије”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Цигарете компаније “Филип Морис” ће тако прве “скочити”, па ће паклица “бонда” од 3. фербуара, коштати 270 динара. Малборо ће бити 360, на пример “flavor touch” ће бити 320 (сада кошта 310), парламент Aqua blue” ће коштати 400 динара.

Осим за цигарете, цене се усклађују и за резани дуван. Подсетимо, Србија мора да достигне стандарде ЕУ, које прописују да је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета.

У Србији је сада око 60 евра, чиме наша држава спада у оне у којима су цигарете најјефтиније.

(Телеграф Бизнис)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *