„Град није мртав, нико није видео људе да падају као покошени, нема панике и сви су мирни као да се ништа не дешава”

0

Александар Калаба Фото А. Калаба

Док гледамо застрашујуће сцене како људи падају покошени од болести, питам се да ли сам ту где јесам. Нико кога знам тако нешто није видео. Разговарам са пријатељима, питамо се да ли је могуће. Јесте непријатно, али не страхујем. Управо сам јуче камером забележио да град није сасвим мртав. У маркете су стигле нове испоруке хране, изашли су људи да се снабдеју и после се повукли у своје домове јер поштују упутства здравствених власти. Задивљен сам дисциплином овог народа.

Овако је за “Новости” из Вухана, главног града кинеске провинције Хубеи, у понедељак 27. јануара рапортирао Александар Калаба, фудбалски тренер који је своје умеће из српског Баната пренео у Кину. Он је један од петоро српских држављана који су се у овом метрополису централне Кине суочили са претњом од могуће епидемије новог вируса корона који је, према последњим објављеним подацима, однео укупно 81 живот, међу њима и први у Пекингу, а само у Кини има најмање 2.744 заражених. Вухан је затворен. Читав град од 11 милиона становника, готово преко ноћи је постао карантин. Авио-саобраћај и градски превоз су заустављени – све је стало. Ипак…

– Био сам јуче у продавници – каже нам Калаба. – Нема панике, људи су сасвим мирни као да се ништа не дешава. У Кини је празник, па и да нема овакве невоље, улице у Вухану би биле готово празне. Забележио сам, ето, несвакидашњу сцену у метроу, пре него што је карантин проглашен: метро је био без људи. Јуче сам видео, жао ми је што и то нисам забележио, породицу која на улици вежба вожњу бициклом.

Прочитајте још:  У реду за јуан: шта је разлог дефицита кинеске валуте

Александар Калаба у Србији има породицу, планирао је да ове дане проведе с њима. Засад то није могуће. Он не зна када ће град и аеродром бити отворени.

– Кинези ништа не препуштају случају – уверен је. – У Вухан су стигле екипе војних лекара које имају искуства са САРС-ом, кинески стручњаци и народ су у пуној мобилности да се вирус заустави. Дивим се тој упорности и пружам им пуну подршку да истрају у овој борби. Овде слушам различита мишљења, али преовлађују она да је имунитет пресудан у одбрани од овог вируса од којег у највећем броју оболевају они слабог имунитета, углавном старији. Међу жртвама је највише њих.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Стефан Војиновић, студент мастер студија бизнис администрације у Вухану, са новонасталом ситуацијом суочио се сасвим мирно, мада је одавно резервисао карту да 6. фебруара отпутује за Београд и са породицом у Србији остане док траје празник кинеске Нове године.

– Заиста не бих могао да кажем да сам се суочио са било чим што донекле личи на те клипове које сам и ја погледао – каже Стефан за “Новости”. – Упркос оваквој атмосфери, Вухан је потпуно снабдевен свим што је потребно за нормалан живот. Надам се да ћу без обзира на све ове изненадне препреке, ипак успети да допутујем кући. Наша амбасада је чак понудила да нам организује превоз од Вухана до Пекинга, и заиста сам захвалан за сву бригу и помоћ.

У Кини је око 60 милиона људи погођено делимичним или потпуним карантином, будући да су власти забраниле улазак и излазак из неколико градова. Велике компаније широм земље привремено затварају продавнице или саветују радницима да раде од куће. Фирма за е-трговину “Алибаба” је обуставила продају заштитних маски за лице на својој продајној мрежи “Таобао” због вртоглавог раста цене тог производа. Компаније продужавају празнике, отказују догађаје и уводе карантин, поштујући одлуку кинеских власти објављену током викенда о продужавању седмодневне прославе лунарне Нове године за још три дана, до 2. фебруара, све у жељи да се успори ширење вируса.

Прочитајте још:  ВАГНЕР ЕКСПРЕС: Настављају да шаљу језиве пошиљке Кијеву (ВИДЕО)



Вухан, епицентар избијања епидемије и главни град централне провинције Хубеи, већ је практично под изолацијом, а строге мере ограничења кретања се спроводе и у неколико других градова.

ВИРУС СЕ ШИРИ ПО СВЕТУ

Нови корона вирус наставио је да се шири и по свету, па је ван Кине забележено 50 случајева заразе, од чега пет у САД. Мере заштите од ширења заразе увело је много земаља. Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да његова земља сарађује са међународним партнерима како би се пронашло решење да се британским и другим страним држављанима помогне да напусте Вухан. Монголија, која дели дугу копнену границу са Кином, одлучила је да затвори граничне прелазе, али су остале отворене железничке и ваздушне везе. Немачка размишља да евакуише око 90 својих држављана “који желе да оду” из провинције Хабеи. У Аустрији је у недељу увече једна кинеска држављанка примљена у болницу јер је била на одмору у кризном региону у Кини.

РУСКА ВАКЦИНА У ЈУНУ?

Нове експерименталне вакцине за вирус корона, које развијају научници у руском Државном истраживачком центру за вирус и биотехнологију “Вектор”, биће тестиране у јуну. Како је објаснио директор Ринат Максјутов, стручњаци развијају две вакцине, а “Вектор” је већ створио два дијагностичка сета за нови корона вирус. Осим тога, и кинески центар за контролу и превенцију заразних болести почео је да развија вакцину против вируса корона новог типа 2019-нЦоВ, који изазива упалу плућа.

ЗАХВАЛНОСТ АМБАСАДИ СРБИЈЕ

Амбасада Србије у Пекингу је, од прве вести о вирусу, у сталном контакту са нашим држављанима у Вухану.

– Контактирају са нама чак више пута дневно, на све начине покушавају да нас евакуишу – сагласни су Калаба и Војнић. – Заиста захвалност и све похвале нашој амбасади и Министарству спољних послова на бризи и свакој подршци, као и на томе да права информација стигне до наших породица у Србији које су узнемирене сликама које преносе светски медији.

Прочитајте још:  Карча је рекао да ће мисија ИАЕА у НЕ Запорожје бити повећана на четири особе



М. Марковић / Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *