У затвору дочекују 18. рођендан

0

(Фото: Политика)

рема подацима који су „Политици” достављени из Управе за извршење кривичних санкција, прошле године 24 малолетника осуђена су на малолетнички затвор. Више од половине иза решетака је доспело због убиства или других кривичних дела са елементима насиља, а 16 одсто због силовања. Према подацима УИКС-а, од 2015. године број осуђених малолетних починилаца кривичних дела стално расте, а највише их је било 2018. године – 27.

Статистика бележи да је у Србији 2015. године чак 82 одсто свих осуђених малолетника иза решетака доспело због убистава или других врста насиља. Наредних година у овај затвор су све чешће доспевали и починиоци других тешких кривичних дела. Посебно забрињава сталан пораст броја малолетних силоватеља, који је, на пример 2018. године било чак пет пута више него 2015.

„У Србији постоји један Казнено-поправни завод за малолетнике и млађе и старије пунолетне особе мушког пола и налази се у Ваљеву. У овај завод се упућују они којима је изречена казна малолетничког затвора као и они који су први пут осуђени на казну затвора, а у моменту упућивања нису старији од 23 године и којима је изречена казна до 10 година. У највећем броју, реч је о тешким кривичним делима са елементима насиља”, наводе у Управи.

У овом тренутку у КПЗ борави 24 младића који су осуђени на казну малолетничког затвора и они су смештени у затвореном, полуотвореном и отвореном одељењу. У међувремену, у затвору су дочекали пунолетство.

Казна малолетничког затвора може се изрећи особама старим од 16 до 18 година и не може бити краћа од једне нити дужа од 10 година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Након Чанка огласиле се и "бизнисменке Сребренице": Шмит наставља где су стали Караџић и Младић



У васпитно-поправни дом у Крушевцу, познатом као „Сиви дом” упућују се малолетни починиоци кривичних дела са навршених 14 година, што је законски минимум кривичне одговорности. Васпитна мера се може реализовати до 23 године и може трајати од једне до пет година. Просечно бројно стање у овој установи износи 105 малолетника.

Структура кривичних дела малолетника знатно се променила у току протекле деценије. У почетку су то углавном била кривична дела против имовине, да би се протеклих година генерисао малолетнички криминалитет са све заступљенијим и тежим елементима насиља. Према јавно доступним подацима Министарства правде, 66 одсто ових малолетника је користило различите стимулативне, психоактивне супстанце. Из непотпуне породице потиче 64 одсто малолетника, а у 40 одсто случајева у породицама су забележени криминалитет и друге социјално-патолошке појаве.антрфиле

Хероин у вртићуПолиција је крајем прошле седмице у Београду ухапсила шеснаестогодишњег младића док је ископавао 34 кесице с хероином у околини једне гимназије. Накнадно је утврђено да је малолетни дилер још једну кесицу дроге крио између цигала ограде вртића, као и да су му у трговини хероином саучесници били још двојица дечака. Од њега је одузето 170 грама хероина.

Шеснаестогодишњак из Рашке убио је годину дана млађу девојчицу последњег дана 2019. године. Тројица дечака од којих је најстарији имао 16 година претукли су асистента генералног директора компаније „Зиђин”, који је после указане лекарске помоћи враћен у Кину. Двојица пљачкаша, узраста 18 и 16 година, ухапшени су због пљачке на бензинској пумпи у Алексинцу. Малолетни разбојници у Крагујевцу су ударили старца од 78 година, оборили га на земљу и отели му торбицу у којој није било ни динара.

Прочитајте још:  Разарање Србије: „Рио Тинто“ у Јадру биће мала маца за „Данди“ на Хомољу

Седамнаестогодишњак из Новог Пазара ухапшен је због силовања 11 година старе девојчице. Два месеца раније овај младић био је приведен јер је са сестром и мајком отео девојку из Београда, одвео је на Косово и приморао је на проституцију. Петорица малолетника и једва пунолетни саучесник претукли су палицама вршњака из Суботице. Четрнаестогодишњи дечак ухапшен је због угрожавања сигурности јер је девојчици, која је била очевидац туче, упутио озбиљне претње.



Седамнаестогодишњак и његов две године старији друг непријављено су боравили у стану у Новом Саду, где је полиција нашла више од килограм амфетамина и таблете екстазија. Петнаестогодишњи дечак ухапшен је у Нишу јер је продавао марихуану за старије дилере. Од две године старијег Ваљевца полиција је одузела 1,2 килограма марихуане.

На Ади Циганлији 16-годишњи младић после краће свађе избо је вршњака, па је ухапшен због покушаја убиства. Годину дана старији Лесковчанин за месец дана починио је серију тешких кривичних дела – продавао је дрогу, крао, пљачкао и насилнички се понашао, због чега је и он приведен.

Малолетни лопов украо је аутобус градског превоза у Београду и њиме се са путницима возио од Аутокоманде до Видиковца.

Ово су само неки примери малолетничког криминала о којима су у последњих неколико месеци медији извештавали.



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *