Упокојио се у Господу протојереј Всеволод Чаплин–велико светило антиекуменистичког покрета данашњице

0

протојереј Всеволод Чаплин

Са великом тугом у срцу и сузама у очима, извештавамо посетиоце “Борбе за веру” да се данас, 26. јануара 2020. године, после одслужене Свете Литургије, изненада упокојио у Господу велики ревнитељ Православља и антиекумениста протојереј Всеволод Чаплин, настојатељ храма Светог Теодора Студита у Москви. „Сео је на клупу поред храма. Осећао се лоше. И онда је умро“, пренела је РИА „Новости“ речи руског јавног делатника Александра Пелина. Информацију о смрти оца Всеволода Чаплина потврдио је за „РЕН ТВ“ и његов помоћник Евгениј Жулев. Вест су, у току поподнева, пренели сви руски медији.

Протојереј Всеволод Чаплин рођен је 1968. године. 1990-те завршио је Московску богословију, а после четири године – Московску духовну академију. Од 2001. до 2009. године, обављао је дужност заменика председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије. Од 2009. до 2016. године, био је настојатељ храма Светог Николаја Чудотворца за Три Горе у Москви. Од 2009. до 2015. године, вршио је дужност председника Синодалног одељења за односе Цркве и друштва Московске патријаршије РПЦ. Указом патријарха Кирила, 2016. смењен је са те дужности и постављен за настојатеља храма Светог Теодора Студита (Смоленске иконе Божије Матере) у Москви.
Отац Всеволод Чаплин, који се без претеривања може назвати великим светилом антиекуменистичког покрета и једним од водећих бораца против ове свејереси, својевремено је био присталица екуменизма и дуго година тесно сарађивао са водећим руским екуменистом, тадашњим епископом Кирилом. Пре 9 година иступио је из свејеретичког „Светског савета цркава“ и јавно се покајао због својих екуменистичких заблуда:

Прочитајте још:  Господ испуњава наше молбе само ако ми имамо несумњиву веру

„Ја сам 20 година радио у „Светском савету цркава“ (ССЦ) и сада могу са сигурношћу да кажем да је то била моја грешка… Иступио сам из ССЦ-а, зато што у њему седе лидери заједница који су свесно одступили од хришћанског морала. Они именом Христовим благосиљају содомски срам, одобравају венчање у истополним „браковима“, женско свештенство… То је већ, искрено говорећи, отворени сатанизам и опседнутост демонима. Како са њима уопште седети у истој просторији и састајати се у истој организацији?“

Због храбрости да јавно изнесе своја неслагања са врхом Руске Православне Цркве, односно патријархом Кирилом, 24. децембра 2015. године уклоњен је са места председника синодалног Одељења за односе Цркве и друштва Московске патријаршије, на коме је провео пуних 25 година. Протојереј Всеволод изразио је тада жаљење што је у РПЦ остало свега неколико старијих људи који су спремни да се споре са патријархом Кирилом, чија је властољубивост прерасла у отворени папоцентризам. Отац Всеволод је за своју смену директно оптужио патријарха Кирила рекавши да је то „одлука једног човека – Свјатјејшег Патријарха“, и да се процес његовог отпуштања „догађао иза кулиса“. Непосредан повод за смену проте Всеволода било је његово неслагање са званичним курсом Руске Цркве према ситуацији у Украјини. Отац Всеволод је сматрао да је „неопходно деловати одлучније“. Говорио је да је „било неопходно да се осигура да они који говоре руски, руски народ, који је политички орјентисан ка Русији, не остане у том пониженом положају“ и да је „било нужно да и Црква и држава бране те људе који су нам веровали“. Овај његов став, као и његов отворени антиекуменизам, екуменисти и обновљенци из врха Московске патријаршије нису му опростили…

Прочитајте још:  ТЕРМИТИ У СТАБЛУ ЦРКВЕ

Поводом актуелног раскола у Украјини и расколничких чињења Фанара, отац Всеволод је говорио: „Фанар уопште нема аутокефалију, територију и јурисдикцију, јер због гажења канона и обновљенске (новотарске – нап. „Борба за веру“) ЈЕРЕСИ то више није Црква. „Константинопољска патријаршија“ више не постоји – то је секта одступника – новотараца.“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У јуну 2019. године, по питању наговаштавајућих злочиначких активности Фанара и црногорских власти према Српској Цркви у Црној Гори, отац Всеволод је изјавио:

>>Након Украјине, изгледа да је на ред дошла и Црна Гора…

— То што се дешава у Украјини прети и Црној Гори, где је расколничка група дуго времена сарађивала са такозваном Кијевском патријаршијом, а вероватно ће и сада то наставити након њеног одвајања од ПЦУ. И држава која је, сигуран сам, антинародна, подстицала је раскол како у Украјини, тако и сада у Црној Гори.

Ђукановић се сада понаша као Петро Порошенко?

— Да, да. Држава ради у оба случаја против верника, против воље сопственог народа, против своје историје, на страни западних елита, које би желеле, као прво, да поделе православни род, а као друго, да га потчине западним центрима власти. Негде то раде преко уније, као у Румунији и Украјини, негде преко псеудоправославног модернизма, намећући екуменске погледе као у Албанији, преко Цариградске патријаршије, негде намећући прозападно богословље, а негде то раде преко раскола. Све је то део западне стратегије за слабљење православља. Жалосно је што у неким случајевима власти у трци за уласком у ЕУ и НАТО показују спремност да издају сопствену историју, верски идентитет сопственог рода.

Шта је главни циљ Васељенске патријаршије данас? Као да намерно разбија православни свет. Очигледно, ни украјинске нити црногорске власти не би покретале ово питање да их неко није подстакао на то?

Прочитајте још:  Содомити се радују Порфиријевом ставу

— Цариградска патријаршија жели да преузме власт, да ослаби аутокефалност аутокефалних цркава. Она жели да створи неку врсту православних уједињених нација са њима на челу. У ту сврху она мисли да користи жеље западних елита, али у ствари, они њу користе, јер преко Цариграда дробе православље и подстичу реформизам који православље претвара у кривославље, давањем дозвола свештенству и верницима за ступање у други брак, подршком истополних односа итд.

Шта мислите, да ли ће Вартоломеј дати томос такозваној црногорској православној цркви?

— Мислим да ће након погубних последица украјинског процеса Константинопољска патријаршија бити опрезнија. Мислим да се ситуација неће одвијати стихијски. Али да је одвајање Црне Горе и Северне Македоније од српске цркве била једна од давних жеља Цариграда, у то не сумњам. Он жели максимално да ослаби српску цркву, као и све остале које се не слажу са његовом политиком.<< Нека би Господ упокојио слугу својега Всеволода у Царству Своме, одакле одбеже свака туга, бол и уздисање. Вечнаја памјат и Бог да му душу прости! Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *