Амфилохије: Нисмо забранили долазак Вучића у Црну Гору већ га братски замолили да не долази

0

Душко Марковић и Амфилохије (Фото: TWITTER VIDEO PRTSCR / VLADACG)

Митрополит црногорско–приморски Амфилохије изјавио је да он и Епископски савет Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, на чијем је челу, „нису могли нити хтели” да забране председнику Србије Александру Вучићу да на Бадњи дан дође у Црну Гору, већ је то била „братска молба да се његова посета одложи за неко боље време”.

„За време у коме неће бити могуће злоупотребити посету председника Србије и окренути је против СПЦ у Црној Гори и унутарњег заједништва у Црној Гори. И данас мислимо да је наша молба била на месту”, рекао је Амфилохије за нови број недељника Време.

Како је рекао, „били су то дани почетка наших протеста”, преноси Бета.




„Наше аутентичне, духовне и грађанске побуне против поменутог закона (о вероисповести). Долазак председника друге државе међу незадовољне људе могао се врло лако злоупотребити као његов политички утицај и интерес, и као његово покровитељство – што не би била истина и што би наудило духу тих сабрања”, рекао је Амфилохије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„На другој страни, сматрамо да би све оно што представља легитимни интерес државе ; Србије – у смислу бриге о духовној и културној баштини спрског народа у региону, као и очување идентитета Срба изван Србије – требало и могло да се решава у државничким активностима председника Србије, а не кроз његове неформалне посете”, додао је митрополит Амфилохије.

На оцену да је на мети овдашњих прорежимских таблоида да прави Цркву заједно са црногорским председником Милом Ђукановићем, и да ли зна откуд ; долазе ти напади, он је рекао да „откуд да долазе – они су лажни и немају никаквог смисла”.

Прочитајте још:  Биолошки факултет: Написали смо студију изузетно лошу по Рио Тинто и спремни смо на последице

„Било би ван памети да радим на нечему што би наудило и Цркви и Црној Гори и што би ми одузело хришћански и људски образ”, рекао је Амфилохије.




Поводом позива црногорског премијера Душка Марковића Митрополији црногорско приморској да разговарају о закључењу темељног уговора, он је рекао како „сматра да сад није време за причу о уговору, уколико не препознамо спремност Владе да делују (знају они како то све може) против спорних делова текста овог и оваког закона”.

„Јер, поред оваквог закона, сваки уговор, макар био саткан и од најбољих правних формулација, не би имао никакво позитивно дејство на односе Цркве и државе”, рекао је Амфилохије.

Он је рекао и да је Закон о вероисповести усвојен због „похлепе неких људи и због њиховог осећаја да је поличка воља већа и јача од свих претходних донетих закона”.

„Е видите, то ови наши властодршци, застровани опаком болешћу – брозомором, не разумеју и мисле да се те луке из којих се испловљава у Небеско царство, те неше светиње, могу претворити у штандове за стицање овоземаљског блага”, навео је митроплит црногорско приморски Амфилохије.



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *