Ердоган назвао издајом подршку арапских земаља Трамповом плану

0

Реџеп Тајип Ердоган (фото: АФП)

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је данас “издајом” назвао одлуку неколико арапских земаља које су подржале нови, “блискоисточни мировни план” председник САД Доналда Трампа.

“Неке арапске змље које подржавају план починиле су издају Јерусалима и свог сопственог народа и, што је важније, издају хуманости”, рекао је Ердоган руководству своје странке у Анкари.

Ердоган који се здушно залаже за права Палестинаца, издвојио је Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате, Бахреин и Оман.

“Саудијска Арабијо првенствено зашто ћутиш? Kада ћеш прекинути ; своје ћутање? Kад погледате Оман, Бахреин и Абу Даби – исто је”, рекао је турски председник.

“Срам вас било! Срам вас било! Kако ће те руке које су аплаудирале (плану) положити рачуне за тај издајнички корак?”, додао је Ердоган.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Односи Анкаре с Ријадом и Абу Дабијем су се погоршали ;2018. године због убиства саудијског новинара Џамала Kашогија у саудијском конзулату у Истанбулу

Анкара је више пута тврдила да је так колумниста “Вашингтон поста” убијен по наредби саудијског руководства које пориче умешаност.

Председник САД је у уторак представио детаље дуго очекиваног плана чији је циљ решавање израелско-палестинског сукоба, рекавши да ће Јерусалим остати “неподељени главни ; град Израела”.

Јеруслим је ионако извор напетости између Турске и САД које су га 2017. године прогласиле за главни град Израела и тамо преместиле своју амбасаду.

На основу Трамповог плана, Израелу би се дала управа на 30 одсто окупиране Западне обале, а Палестинцима би се поставили услови оцењени као тешки, укључујући разоружавање, признавање Израела као јеврејске државе и наставак свеобухватне израелске безбедносне контроле над Западном обалом.

Прочитајте још:  Руским званичницима забрањен одмор у иностранству

Палестинска управа је тај план у потпуности одбацила, док је неколико арапских земља рекло да би то требало да буде основа за преговоре.

“Ми никада нећемо признати ни прихватити тај план који у потпуности присваја Јерусалим. Јерусалим не може бити остављен у крвавим канџана Израела”, рекао је Ердоган.

Председник Турске је Трампов план назвао “срамотним” и упозорио подржаваоце плана да ће бити одговорни за “озбиљне последице” сваког корака који охрабрује Израел, означивши га “тероритичком” државом.

Ердоган је најавио да ће разговорати с палестинским председником Махмудом Абасом и с лидером палестинског покрета Хамас, Исмаилом Ханијеом.

аутор: АП
извор: Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *