Ако до априла не буде снега, остаћемо без воћа: Плодове нам “обрало” пролеће усред зиме

0

(фото: С. Шушњевић/Дневник)

Воћари у Србији забринути због слабе земљишне влаге, која би могла да узрокује мању плодност и лошији квалитет производа.

Због необично топлог времена за ово доба године, малих количина падавина током јесени и зиме која протиче без снега може се закључити да се воћкама у Србији не пише добро. Недостатак земљишне влаге утиче на све фазе вегетације воћака, што би могло да узрокује мању плодност и крупноћу воћака, па у овој години може лако да се догоди да воће буде скупље него икада пре.

Директор Института за воћарство у Чачку др Милан Лукић наводи да се, уколико у наредном периоду не падне већа количина снежних падавина, то може неповољно одразити на овогодишњи род свих воћних врста.

– Количина земљишне влаге тренутно је веома ниска, јер није ни јесенас било много падавина, а и зима је готово сува. Од априла почиње период вегетације, и ако до тада не падне већи снег, који би топљењем обезбедио већу влажност земље, онда можемо да кажемо да ће се такво стање лоше одразити на све фазе вегетације – цветање, опрашивање, развој плода, број заметнутих плодова и на њихову крупноћу – рекао нам је др Лукић.

Он додаје да би оваква ситуација могла да доведе до значајног смањења приноса ове године у воћњацима у Србији, па самим тим и до недостатка плодова на самом тржишту, што би вероватно узроковало повећање цена воћа. Др Лукић се ипак ограђује, наводећи да је још рано о томе говорити, као и да је тешко директно довести у везу мању плодност воћа, која би реално могла да се догоди, са већим ценама на тржишту, које, како истиче, регулишу понуда и потражња.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
ПРОГНОЗА И РЕЗИДБА
Дугорочне временске прогнозе не иду наруку воћарима, јер не предвиђају веће снежне падавине. То се мора прихватити са резервом, јер ове прогнозе нису прецизне. Ако би се наставило овакво време, онда би воћари морали раније да обаве резидбу воћака.

Чачански воћари свакодневно обилазе своје засаде, прате стање биљака и гледају у небо молећи се за снег. Кажу нам да је још у децембру требало да пођубре воћке, али то нису учинили јер није било падавина, па не би било никаквог ефекта, јер ђубриво не би могло да допре до кореновог система. Напомињу да прате дугорочне прогнозе, које се често мењају, али да нису приметили да ће бити обилнијих снежних падавина, па ће, како кажу, бити муке.

Прочитајте још:  У Србији просечна радна недеља дужа него у ЕУ

– У овим крајевима је ранијих година у ово време било и по метар снега, а сада ни пахуља да промакне. Топло време, нема падавина… Неће добро да се заврши. По површини земље има мало влаге, а доле око корена она је потпуно сува – казао нам је Слободан Матовић, воћар из Драгачева, који узгаја јабуке. – Прошле године нас је потукао град, а сада ова суша, биће добро ако ишта буде родило… А цена, ко зна шта ће бити… Сматрам да ћемо доста воћа ове године да увеземо, па ће то диктирати цену на нашем тржишту.

Стручњаци истичу да “зиме нема” једино за оне воћаре који су своје засаде опремили системима за наводњавање. Они ће у фази вегетације биљака започети наводњавање и тиме повећати земљишну влажност. Али таквих воћара у Србији је тек око 10 процената.

– Ове зиме је било неколико мразева, температура се спуштала и до минус десет. То је једино добро, односно можемо да кажемо да је било довољно мразева који су за воће корисни. Јер ниске температуре су утицале на смањење популације штетних организама, па не би требало да штеточине направе веће проблеме. Једино би проблема могло да буде ако снег не падне – закључио је др Лукић.

Владимир Илић/В. Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *