Поводом курирских лажи: Интересно једноумље

0

Милош С. Милојевић

Основ за овај осврт, уместо коментара испод текста “Курирске лажи и клевете на рачун академика Милоша С. Милојевића”, позајмљен је, за ову прилику без “цитат­них” наводника, од једно­га који се заиста разуме у језичке зачко­љи­це и ко­ји каже да је у реч-­ни­цима србског језика, једноумац оз­на­чен као “једноуман, твр­до­лав, задрт човек”, а једноуман је онај који се “кру­то, шаблонски држи једног одређеног мишљења, схва­тања, јед­не логике, тврдо­гла­в, задрт”. У крају у коме је тај зналац научио прве речи свога језика, србског, синоним за такву “појаву” мо­гао би бити и моз­го­њица, то јест “човек с једном можданом вијугом”.

Ако те речи јесу синоними, а по схватању потписника ових ре­дака – јесу, онда је и једноумност (тв­рдоглавост, задртост) њихо­вих носилаца одређена генетски и за њихово понашање нема лека: они су, једноставно, такви зато што у њиховој свести (и у њи­хо­вој можданој маси) нема просто­ра за другу мисао…

У њиховој свести има места само за идеју али не и за сумњу…

На свим раскрсницама, или у кривина­ма, они увек иду право, лењински, “ни лево ни десно од Друге интернационале”…

На њиховом челу усечена је само једна бора, само због тога што их је оптеретило питање откуд у азбуци толико много слова кад је њима дово­љ­но и оно једно једино њихово…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они читају само једну књигу и зна­ју само једну песму…

Једноумцу не треба сабеседник, он се сам са собом увек најлепше исприча…

И не само то, он је увек спреман да ту своју самсобну причу представи осталом свету, непосвећеном, као еталон (прамеру) за све будуће приче садашњих и будућих причалаца, као обавезујућу за употребу при свим доцнијим препричавањима…

Прочитајте још:  Не постоји “територијални” геноцид

Да не би неко помислио да су сви једноумци грађени по истом калупу, биће овде наведена бар два случајна “узорка” као доказ да и у једноумљу постоји “разлика у диференцији”, ако не по једноумном знању као категорији преносивој “на друге”, преко “углед­них факултета Универзитета у Београду”, на пример, онда по личном инте­ре­су – из сујете, по “идејном”, “научном”, или “парном” (фи­нан­сијском, динарском или еварском) “задужењу” са стране.

Први, из 1999, “осмислио” је Симо Ћирковић (1929-2009), једно време “главни и одговор­ни” историчар у Академији наука, на­водно Србској, када је сазнао да се Павле Ста­но­јевић (1946), исто­ричар уметно­сти, тада директор Архива Војво­ди­не у Новом Саду и члан двају од­бора у “његовој” Ака­де­мији, дрз­нуо да го­ди­ну дана раније, (по­што је претходно пронашао новац и преводиоце са не­мачког), објави књи­гу О пореклу Словена по Лоренцу Суров­јец­ком Павла Јозефа Шафа­рика (1795-1861), фи­ло­лога и ис­т­о­ри­чара, једном заиста детињастом – бенигном – претњом: “Шта он ми­сли, да ја треба поново да учим историју?!”, али и “извршном” – одмах га је искључио из “својих” одбора.

И други, по правилу да је “једно кад нам тобожње историј­ске истине подастиру не­уки псеудоисторичари, занесени дилетан­ти, не­доучени аматери, преамби­ци­озни радозна­л­ци или површни публи­цисти жељни научних сен­за­ци­ја из далеке про­шло­сти, а нешто сасвим друго када то чине доцен­ти или про­фе­сори угледних факултета Универзитета у Београду”, којим је Радивоје Радић (1954), “угледни” професор “угледног” Филозофског факултета у Београду (шеф Семинара за виЦантологију) и, по несрећном “по­зи­ву”, про­фесор београдског Православног богословског факул­тета, “ове­рио” мисаоно и словно смеће под насловом Бо­ља про­шлост, Бео­град 2018, смеће којим званични историчари гуше србску наци­оналну свест, трују на­ционално биће србскога народа и упорно, скоро подруг века, врте покварену плочу о некаквој наводној сеоби Словена, самозадовољавају се порфирогенита­ли­јама из 6. и 7. века и око себе окупљају разне “апеланте” из круга наводно просветних и културних рад­ни­ка, еда би подржали њихов безумни – малигни – рат не само против Милоша С. Милојевића (1840-1897), историчара изворне срб­ске историјске школе, и срб­ске историје, већ и против србског опстанка.

Прочитајте још:  Чији су “наши” интелектуалци - 2. део

Помоз’, Боже, јаднијем Србима да се одупру не само број­ним белосветским непријатељима жељних цивилизацијских вредности настајалих у Србству, већ и непријатељима у “домаћој радино­сти”, те да своју кућу насред пута очувају, у складу с оним што је 2008. године “обећао” аме­рич­ки нови­нар и књижевник Дејвид Бајн­дер (1931):

“НАТО би могао да потраје још неко време, Ев­ропска унија нешто дуже. Али, ја верујем да ће Србија са својом кућом надживети и једну и другу групацију. На крају крајева, преживела је и претходна царства”.

Ако преживи којекакве апеланте, курире виЦантолошке, неуке и неуспешне докторанде, све оне који се већ скоро подруг века чврсто др­же ма­лочас помињаних порфирогениталија, сисају своје знање из њих и опстају на њима.

Илија Петровић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *