Захарова: Русија је озбиљно забринута због ситуације на Косову

0
захарова

Марија Захарова (Фото: HO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP)

„Москва је озбиљно забринута због тога што нове институције Косова од самог почетка категорички одбијају могућност било каквог компромиса са Београдом“, поручила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је нагласила да је програм нове косовске владе оријентисан на конфронтацију и навела је одбијање да се укину антисрпске таксе, намеру да се покрене тужба против Србије за „ратне злочине“ током сукоба 1999. године, а ту су и планови да се уведе обавезни војни рок.

Захарова указује да у програму владе нема ни речи о обавезама Косова да формира Заједницу српских општина – што је централни елемент у преговорима са Београдом.



– Заправо, ради се о пропасти планова Запада, неспособног да ефикасно утиче на потчињене у Приштини онда када је било потребно подстаћи их да постигну избалансирани споразум са Београдом, а прва реакција из Брисела поводом формирања владе сведочи о томе да ЕУ намерава да настави да подржава националистичка стремљења косовских Албанаца и да флертује са радикалним снагама – резимирала је Захарова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аљбин Курти представио је недавно посланицима косовске скупштине кандидате за састав владе и програм њеног рада, и поручио да ће, поред осталог, од Београда тражити одговорност за „почињене ратне злочине и накнаду ратне штете“.

Курти је најавио и увођење обавезног војног рока за све младе са Косова и Метохије у трајању од три месеца.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *