Почеле обуке за прве лобисте у Србији

0

(Фото: Пиксибај)

У Агенцији за борбу против корупције почела је дводневна обука прве групе будућих лобиста у Србији, чије је деловање дефинисано Законом који се примењује од 2019. године.

Током поздравног говора, директор Агенције Драган Сикимић казао је да истраживања показују да у многим земљама грађани не разликују лобирање од корупције, иако је лобирање законом регулисана активност.

Правилником о програму обуке обухваћено је осам области које будући лобисти требају да савладају: уставно уређење Србије, лобирање, кодекс понашања учесника у лобирању, област државне управе и локалне самоуправе, сукоба интереса и борбе против корупције, финансирања политичких субјеката, област кривичних дела и прекршаја и област заштите података о личности.



Закон о лобирању усвојен је 2018. године, а на снагу је ступио у другој половини прошле године, и представља један од првих правних прописа о лобирању у Европи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Законским уређивањем лобирања у највећој мери се штити јавни интерес будући да се повећава јавност рада органа државне управе, ојачава интегритет и одговорност лобираних лица која врше јавне функције и подиже поверење грађана у процес доношења одлука, односно утврђивање правила у вези са обављањем лобирања”, наводи се у саопштењу.



Екапија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *