Прећутали 6.672 српске жртве!

0

ЕПА

Према најновијим подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске у претходном рату је страдало чак 6. 672 Срба више него што то тврди Демографска служба Хашког тужилаштва. Републички центар ће ове или следеће недеље представити најновију публикацију у којој се такође види да је само у првој години рата у БиХ страдало око 12.000 Срба.
За Милорада Којића, директора овог Центра, оба податка су од кључне важности.

– Чињеница да је прве године рата убијено толико Срба јасно говори да Срби нису били агресори, већ жртве рата у Босни. Истовремено, чињеница да је Демографска служба Хашког тужилаштва пуних 12 година истраживала број убијених и на крају прећутала чак 21 одсто од укупног броја страдалих Срба говори о томе да овај суд од почетка није имао жеље да утврди праву истину, већ се отворено ставио само на једну страну чиме је изгубио сваки легитимитет – истиче Којић.

Према подацима Центра, у Сарајевско-романијској регији страдало је 7.600 Срба, у средњем Подрињу које обухвата општине Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница, Шековићи и Осмаци 2.704 особа, а у западнокрајишким општинама 5.600 лица српске националности.

– Највећи број Срба, више од 40 одсто, страдало је у првој години рата, њих 12.000. Управо та чињеница одређује карактер рата, јер јасно показује да Срби нису желели и нису били спремни за рат.

Суд БиХ је само у последња три месеца потврдио оптужнице против актуелног и бившег председника Борачке организације Републике Српске, Миломира Савчића и Пантелије Ћургуза, а директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица истиче да „тајминг“ тих оптужница нимало није случајан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



– Када је у питању правосуђе на нивоу БиХ, заправо генерална политика Бошњака у односу на догађаје из последњег рата у Босни, сасвим сам сигуран да оптужбе на рачун представника Борачке организације Српске нису нимало случајне. Оне представљају континуитет имајући у виду ранију правосудну праксу и предмете који се налазе и у Тужилаштву и у Суду БиХ. То је пракса сталних подизања оптужница против Срба. Сада смо дошли у апсурдну ситуацију да су готово сви високопозиционирани политички, војни или политички кадрови из Републике Српске били оптужени, већ су осуђени или се у овом тренутку против њих води поступак – истиче Којић и додаје да све те процесе повезује жеља правосуђа у БиХ да наставе праксу Хашког трибунала који је све званичнике РС увезао у „удружени злочиначки подухват“.

Прочитајте још:  Нови закон против Срба: Не смете ни да зуцнете да нисте починили геноцид!

– Отуда се пред Судом БиХ већ увелико користе „пресуђене чињенице“ из Хашког трибунала по којима се подразумева да нико из командног или политичког кадра Републике Српске није невин. Отуда је и у случају генерала Савчића спроведена сулуда логика да је одговоран за догађаје у Сребреници мада је у спорно време био најмање педесет километара на другом месту. Али, све се чини како би се разрадила теза о геноциду који је тада почињен мада ништа од онога што се десило у Сребреници 1995. године не одговара међународној класификацији кривичног дела геноцида – закључује Којић.

Према његовим речима, Република Српска ће ове године бити још једном суочена са покушајима да јој се припише геноцидни карактер зато што се обележава 25 година од догађаја у Сребреници.

– Бошњаци су од тог догађаја направили једну врсту морбидног бредна. Још од 1995. године такву тезу су наметнули захваљујући међународној заједници, а пре свега САД и Великој Британији. Намера је била да се у светској јавности једна страна представи као апсолутна жртва, а друга као једина крива за све. На тај начин фактички они желе да негирају 35.042 погинула Срба из БиХ током распада СФРЈ – прецизира Милорад Којић, председник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Званична верзија
Демографска служба Хашког тужилаштва презентовала је 2011. године податке о демографским кретањима и процени људских жртава у БиХ од 1992. до 1995, и то након 12 година прикупљана података. Према овој процени која се последњих година узима за „званичну верзију“, живот је изгубило 105.000 особа.

Прочитајте још:  Романов Игор Анатољевич: Луткари новог сусрета Патријарха са папом

Највише је страдало Бошњака, више од 68.000, потом Срба скоро 23.000, Хрвата око 9.000 и нешто мање од 5.000 оних који су подведени под категорију „остали народи“.



У октобру око Сребренице
Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске каже да би независна међународна комисија која на позив Републике Српске детаљно испитује све околности у вези са догађајем у Сребреници 1995. године, требало да до октобра јавности представи резултате своје истраге. Тежња је да се разбије предрасуда да су у Сребреници страдали искључиво муслимани, већ и Срби.

– Тај извештај очекујемо до октобра. Заиста не знам до којих резултата су дошли зато што им је наш Центар само техничка подршка, а они су потпуно независни у истрази. Успоставили су своју методологију рада и стандарде према којима раде веома озбиљно и веома су заинтересовани да задатак ког су се прихватили да обаве у целости. Међутим, не улазећи у то какав ће бити резултат њиховог извештаја, битно је истаћи да га морамо прихватити, па све да буде болан и тежак за нас као народ – наглашава Којић.

Сатанизација без краја

Милорад Којић каже да све више страних докумената која су до сада носила ознаку тајности говори о двоструким аршинима када је реч о распаду СФРЈ, али и рату у Босни. Коментаришући документа Националног британског архива са којих је скинута ознака тајности, а који говоре о бившем високом представнику у БиХ Педију Ешдауну да је имао континуирану политику сатанизације Срба, Којић каже да истина почиње да избија навидело, па и то да је Ешдаун заправо био припадник британске обавештајне службе.

Прочитајте још:  Прозападна опозиција тврди: Сребреница је геноцид

– Очигледно је тада имао задатак да као парламентарац сугерише тадашњем премијеру Велике Британије у вези са одређеним догађајима из 1992. и 1993. године у БиХ. Међутим, забрињава што је такав човек који се директно и отворено стављао на једну од зараћених страна касније постао високи представник и главни касапин Срба и онога што је била надлежност Републике Српске. Светска јавност је пројектовала одређену политику у односу на Србе на Балкану, али посебно у односу на Србе у БиХ у делу који се односи на ратне злочине, што потврђује нашу тезу да они желе да кроз оптужнице и пресуде које су доношене и у Хашком трибуналу, али и у правосуђу БиХ доведу у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику – истиче Којић.

Он је казао да су службеници Центра већ почели да проучавају документа са званичних страница архива Велике Британије, али и других архива држава које су имале своју улогу у рату у БиХ.

– Постигли смо договор са Институтом за савремену историју из Србије да се заједничким снагама радимо на истраживању, не само страних, него и домаћих архива, као и јавних докумената УН. Циљ нам је да на основу чињеница прикажемо домаћој, али и светској јавности, шта се овде дешавало – каже Којић.



Ђ. Баровић – Вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *