Медији: ЦИА и БНД заједно прислушкивале 120 држава и зарађивале на томе

0
циа, ПАЈКОВ

ЦИА (Фото: EPA/EFE Olivier Douliery/POOL)

Амерички и немачки медији објавили су извештај у којем се наводи да су Централна обавештајна агенција (ЦИА) и Немачка обавештајна служба (БНД) заједно поседовали компанију у Швајцарској посредством које су деценијама прислушкивали више од 120 држава и њихових званичника.

Позивајући се на неименоване обавештајне изворе, лист “Вашингтон пост” и немачка медијска кућа ЗДФ објавили су текст у којем се наводи да су ЦИА и БНД тајно поседовали швајцарску компанију “Цyрпто АГ”, која је деценијама владама широм света продавала комуникацијске уређаје и технологије.

ЦИА и БНД су били власници те компаније од завршетка Другог светског рата до почетка 2000-их година.



Продајом уређаја две обавештајне службе су деценијама могле да пресрећу комуникације у више од 120 држава које су користили уређаје из Швајцарске, укључујући и Турску, Пакистан, Иран и Индију. Исти извори тврде да су ЦИА и БНД на тај начин извеле такозвани “обавештајни пуч века”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У документима које су медији добили се наводи и да су САД и Западна Немачка зарадиле много новца тако што су пресретнуте поруке и информације продавале трећим државама. Управо због неспоразума у дељењу новца и намере да БНД прслушкује неке америчке савезнике, БНД се ’90-их година повукао из швајцарске компаније, а ЦИА је као власник оба дела остала до 2018. године.

Недавно су из компаније објавили да немају никакве везе са ЦИА и БНД. Обавештајне агенције до сада нису коментарисале наводе медија.



Anadolija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *