Медији: ЦИА и БНД заједно прислушкивале 120 држава и зарађивале на томе

ЦИА (Фото: EPA/EFE Olivier Douliery/POOL)

Амерички и немачки медији објавили су извештај у којем се наводи да су Централна обавештајна агенција (ЦИА) и Немачка обавештајна служба (БНД) заједно поседовали компанију у Швајцарској посредством које су деценијама прислушкивали више од 120 држава и њихових званичника.

Позивајући се на неименоване обавештајне изворе, лист „Вашингтон пост“ и немачка медијска кућа ЗДФ објавили су текст у којем се наводи да су ЦИА и БНД тајно поседовали швајцарску компанију „Цyрпто АГ“, која је деценијама владама широм света продавала комуникацијске уређаје и технологије.

ЦИА и БНД су били власници те компаније од завршетка Другог светског рата до почетка 2000-их година.Продајом уређаја две обавештајне службе су деценијама могле да пресрећу комуникације у више од 120 држава које су користили уређаје из Швајцарске, укључујући и Турску, Пакистан, Иран и Индију. Исти извори тврде да су ЦИА и БНД на тај начин извеле такозвани „обавештајни пуч века“.

У документима које су медији добили се наводи и да су САД и Западна Немачка зарадиле много новца тако што су пресретнуте поруке и информације продавале трећим државама. Управо због неспоразума у дељењу новца и намере да БНД прслушкује неке америчке савезнике, БНД се ’90-их година повукао из швајцарске компаније, а ЦИА је као власник оба дела остала до 2018. године.

Недавно су из компаније објавили да немају никакве везе са ЦИА и БНД. Обавештајне агенције до сада нису коментарисале наводе медија.Anadolija

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.