„Време је да се ослонимо на себе“: Филипини раскинули споразум са САД-ом који је омогућавао боравак и имунитет америчким војницима

0

(Фото: Lennart Preiss/Stringer/Getty images/Ilustracija)

Манила је послала обавештење америчкој амбасади да се повлачи из Споразума који је дозвољавао америчким снагама да закораче на филипинско тло.

“Време је да се ослонимо на себе. Ојачаћемо властиту одбрану и нећемо се ослањати на било коју другу земљу”, рекао је портпарол филипинског председника Родрига Дутертеа, Салвадор Панело на редовној прес конференцији.

Обавештење о раскиду Споразума (Visiting Forces Agreement) потписао је у уторак министар спољних послова Теодоро Локсин и „биће одмах достављен амбасади САД у Манили“, рекао је подсекретар у Министарству спољних послова Бригидо Дулај.




Потписан 1998. године Споразум о посетама (ВФА) регулише улазак америчких ратних бродова, летелица и војника на Филипине. Такође даје америчким војницима имунитет од кривичног гоњења од стране локалних власти због кривичних дјела која су почињена на филипинском тлу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одлука о укидању Споразума долази након што су Сједињене Америчке Државе прошлог месеца поништиле визу за бившег шефа полиције Филипина, сенатора Роналда де ла Росу, а кога “Хјуман рајтс воч” оптужује за организовање противзаконитих убистава током Дутертеовог рата са дрогом. И сам Дутерте је запретио да ће раскинути споразум о војној сарадњи са САД-ом ако САД не пониште укидање виза.




Панело је рекао да је држава отворена за потписивање сличног споразума са другим земљама све док је „обострано кориистан, а не једностран“.

Две земље имају сложене односе од када је Дутерте преузео функцију 2016. године. Амерички званичници били су критични према његовој кампањи против нарко-картела. Филипински лидер је одбацио осуде рекавши да су неопходне оштре мере за искорењивање организованог криминала повезаног са дрогом, који је преплавио земљу.

Прочитајте још:  Чешка: Европске земље и НАТО се спремају за велику сукоб са Русијом



Извор: Восток / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *