Немачки председник критиковао администрацију САД

0

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер критиковао је данас администрацију САД на безбедносној конференцији у Минхену због тога што изгледа да одбацује „чак и идеју међународне заједнице”.

Штајнмајер је ово рекао у уводном говору на отварању Минхенске безбедносне конференције, међународном скупу страних и безбедносних челника коме ове године присуствују амерички државни секретар и министар одбране.

Штајнмајер је изразио жаљење због „све деструктивније динамике у глобалној политици”.„Из године у годину све више се удаљавамо од циља међународне сарадње ради стварања мирнијег света. Идеја такмичења великих сила тренутно доминира не само стратешким документима нашег времена већ означава и нову реалност широм света”, рекао је Штајмајер, који је бивши министар спољних послова али је његова садашња функција независна од владе канцеларке Ангеле Меркел.

Он је критиковао Русију због тога што је учинила да „војна снага и насилно мењање граница поново постају политичке методе” у Европи.

За Кину је рекао да она прихвата међународно право само селективно када није противно њеним интересима.„А наш најближи савезник, Сједињене Америчке Државе, под садашњом владом одбацује чак и идеју међународне заједнице”, рекао је Штајнмајер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да изгледа као да се „учинити поново великим” остварује уколико је потребно на уштрб суседа и партнера.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *