Суд у Стразбуру ослободио Шпанију одговорности због одбијања миграната

(Фото: FREDERICK FLORIN/AFP)

Европски суд за људска права ослободио је Шпанију одговорности иако је наложила „непосредни повратак“ два мигранта, без икакве претходне административне или судске процедуре, из њене енклаве у Мелиљи, на северу Марока.

Тиме је поништена прва одлука о том случају донета 2017. године.

Том неочекиваном одлуком је измењена пракса Суда чије је веће 3. октобра 2017. године дало за право мигрантима који су поднели жалбу.

По првој одлуци, Шпанија је осуђена због колективног враћања миграната. У новој одлуци Суд наводи да „Шпанија не може да буде одговорна за одсуство законског поступка (миграната) у Мелиљи“.

„Подносиоци жалбе (мигранти) су се сами ставили у незакониту ситуацију кад су 13. августа 2014. године намерно покушали да уђу у Шпанију тако што су прешли заштитну ограду у Мелиљи на недозвољеним местима усред групе са много људи, користећи ефекат масе и силу“, пише у саопштењу Главног већа Суда у Стразбуру, чије су одлуке коначне.Додаје се да су подносиоци жалбе одлучили да не користе законске канале који омогућавају редован улазак на шпанску територију.

„Одсуство појединачне одлуке и непосредно враћање се оправдавају чињеницом да они (мигранти) нису користили постојеће званичне поступке уласка и то је последица њиховог сопственог понашања“, додаје се у тексту.

Суд је закључио да нису прекршене одредбе Европске конвенције о људским правима. Мелиља и Сеута су две шпанске енклаве у Мароку. Сваке године неколико стотина људи покушава да прескочи заштитну ограду на граници и тако дође на шпанско тло, да би се потом докопало Европе.Бета

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.