Застава Србије (Фото: Depositphotos/boggy22)

Србија данас, 15. фебруара на Сретење, прославља свој Дан државности.

У историји Србије, Сретење представља почетак борбе за ослобађање од Турака и пут ка независној српској држави. На данашњи дан 1804. године у Орашцу, донета је одлука о покретању српске револуције, а за вођу Првог српског устанка тада је изабран Kарађорђе.

На исти дан, 1835. Српска револуција је званично завршена – донет је Сретењски устав, први модерни устав српске државе. Иако је овај Устав укинут само месец дана након његовог доношења, историјски значај једног од првих демократских устава не само у Србији, него и у Европи, је огроман. Kако историчари наводе, остаће упамћено да је Србија имала један од наајлибералнијих устава тог доба.



Током своје бурне историје, Србија је променила неколико уставних решења, а актуелни устав донет је 2006. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дан државности Србије се славио до настанка Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут. Управо због тога, Сретење се као Дан државности поново прославља од 2002. године према одлуци која је донета на заседању Скупштине Србије 10. јула 2001. године. Од 2012. године празнује се 15. и 16. фебруара.

Председник Србије, Александар Вучић, заказао је за данас састанке са лидерима Црне Горе и БиХ, поводом дешавања у тим државама, како би разговарали о изазовима са којима се српски народ сусреће у последње време.

Први састанак биће са српским представницима из Црне горе, а након тога, како је најављено из Председништва Србије, састанку ће присуствовати српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и патријарх СПЦ Иринеј.

Прочитајте још:  Усташки потомак и ратни злочинац провоцира по северу Космета

Састанак ће почети у 11 х у Председништву Србије.

Председник Србије Александар Вучић данас ће поводом дана државности Србије – Сретења доделити и низ највиших државних одликовања, а међу одликованим су и председник Чешке Милош Земан и нобеловац Петар Хандке.

У Орашцу ће сутра бити одржана централна државна церемонија обележавања Сретења.



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *